Χριστόψωμο
- 1 κιλό αλεύρι.
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά.
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- 1κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη.
- 1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο.
- 4 κουταλιές σούπας μέλι.
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο.
- 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό χλιαρό.
- 1 αυγό για άλλειμα από πάνω.
Για τα πλουμίδια:
- 1/2 κιλό αλέυρι.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό,
- αμύγδαλα,γαρύφαλλα ,καρύδια ,σταφίδες.
Για το γλασάρισμα :
- μέλι,νερό.(3 μέρη νερό 1 μέρος μέλι)
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι ,προσθέτουμε το αλάτι την μαγιά ,την μαστίχα κοπανισμένη με την ζάχαρη το μαχλέπι και το γλυκάνισο.
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα στερεά υλικά και αρχίζουμε να προσθέτουμε το χλιαρό νερό ,μετά το λάδι και στο τέλος το μέλι.
- Δουλεύουμε σε αλευρωμένο πάγκο την ζύμη μας πολύ καλά μέχρι να στρώσει.Την βάζουμε σε λεκάνη λαδωμένη την σκεπάζουμε και την αφήνουμε περίπου μιάμισυ ώρα να φουσκώσει.
- Λαδώνουμε ένα 32άρι ταψάκι και βάζουμε μέσα την ζύμη μας και την απλώνουμε όμορφα με τα χέρια να γίνει παντού στο ίδιο πάχος.
- Για τα πλουμίδια: κοσκινίζουμε το μισό κιλό αλεύρι βάζουμε το αλάτι το νερό και το λάδι το ζυμώνουμε να γίνει καλή ζύμη να γυαλίσει και να ξεκολάει απο τα χέρια μας, μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι. Αλείφουμε το χριστόψωμο με ένα κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό,και στολίζουμε την επιφάνεια με τα πλουμίδια που κάνουμε απο την ζύμη τους.
- Ανοίγουμε φύλλο παχύ το κόβουμε κορδέλες και κάνουμε το σχήμα του σταυρού και στην συνέχεια διάφορα στολίδια ,τα γαρνίρουμε με γαρύφαλα αμύγδαλα και καρύδια!
- Ψήνουμε στους 190 βαθμούς 3/4 της ώρας περίπου. Αφού το βγάλουμε απο το φούρνο αλλείφουμε με μέλι και νερό ανακατεμένα, με ένα πινέλο και γυαλίζουμε έτσι το χριστόψωμό μας.
Μοσχοβολιστό ,ωραίο το ψωμάκι του Χριστού μας! Το ψωμί αυτό γίνεται και την πρωτοχρονιά! Την συνταγή την πήρα από το νηστικό αρκούδι!
Χριστόψωμο (Μικρασιάτικο)







