Πρόσφατα σχόλια



FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Buy Crystal Meth Online, Buying Crystal Meth Onlin
zazzyblessings@gmail.com 23.5.2024 11:27
Telegram @alexparkss Hire a Hitman Online All Coun
aloualex657@gmail.com 23.5.2024 2:27
Buying Crystal Meth Online
kojobame12@proton.me 21.5.2024 12:22
购买美国文凭(Q#微信956290760)办理美国布朗大学Brown毕业证成绩单学历认证留信认证病假
asfdefsa04@outlook.com 21.5.2024 8:02
购买美国文凭(Q#微信956290760)办理美国达特茅斯学院毕业证成绩单学历认证留信认证病假条OF
asfdefsa04@outlook.com 21.5.2024 8:00
购买美国文凭(Q#微信956290760)办理美国加州理工大学毕业证成绩单学历认证留信认证病假条OF
asfdefsa04@outlook.com 21.5.2024 7:59
购买美国文凭(Q#微信956290760)办理美国约翰霍普金斯大学JHU毕业证成绩单学历认证留信认证
asfdefsa04@outlook.com 21.5.2024 7:59
购买美国文凭(Q#微信956290760)办理美国西北大学毕业证成绩单学历认证留信认证病假条OFFE
asfdefsa04@outlook.com 21.5.2024 7:58
购买美国文凭(Q#微信956290760)办理美国宾夕法尼亚大学UPenn毕业证成绩单学历认证留信认
asfdefsa04@outlook.com 21.5.2024 7:58
Buying Crystal Meth Online
morgabelerim12@proton.me 20.5.2024 0:07
WhatsApp +1 719 924 5623 Buy Weed Cocaine in Dubai
aloualex657@gmail.com 19.5.2024 0:36
Buying Crystal Meth Online
morgabelerim12@proton.me 16.5.2024 18:14
Átfogó útmutató a magyar jogosítvány megszerzéséhe
bajajbilli@gmail.com 16.5.2024 16:39
WhatsApp +1 719 924 5623 Buy Weed Cocaine in Dubai
aloualex657@gmail.com 13.5.2024 1:26
cumpara permis de conducere înregistrat online ,(
youj0837@gmail.com 10.5.2024 15:42
Buy Original Documents online With just 1 Simple P
youj0837@gmail.com 10.5.2024 15:38
办理加拿大卡尔加里大学毕业证(+Q微信956290760)毕业证成绩单学历认证,留信网认证,购买大学
asfdefsa01@hotmail.com 10.5.2024 8:51
办理加拿大蒙特利尔大学毕业证(+Q微信956290760)毕业证成绩单学历认证,留信网认证,购买大学
asfdefsa01@hotmail.com 10.5.2024 8:42
办理加拿大温尼伯格大学毕业证(+Q微信956290760)毕业证成绩单学历认证,留信网认证,购买大学
asfdefsa01@hotmail.com 10.5.2024 8:38
办理加拿大萨省大学毕业证(+Q微信956290760)毕业证成绩单学历认证,留信网认证,购买大学文凭
asfdefsa01@hotmail.com 10.5.2024 8:37
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

2697-keikgrhgoro.jpg
Κέικ το γρήγορο

Το Τσίπουρο

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail



Το τσίπουρο είναι ένα ελληνικό αλκοολούχο ποτό το οποίο ξεκίνησε την πορεία του πριν από επτά περίπου αιώνες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

  Η Τσικουδιά ή Ρακή στην Κρήτη είναι κάτι ανάλογο, ωστόσο η κυριότερη διαφορά του είναι ότι η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης. Σε άλλες χώρες, παρόμοια ποτά είναι η Ιταλική Γκράπα και το Αράκ της Μέσης Ανατολής.

Το τσίπουρο έχει τις περισσότερες φορές 36 με 45 αλκοολικούς βαθμούς.

Δεν πρέπει να συγχέεται με το ούζο, ποτό με διαφορετικό τρόπο παρασκευής.

Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά "κατ' οίκον", δεν υπήρχε δηλαδή μαζική βιομηχανική παραγωγή. Αποστάζεται από τα παραπροϊόντα του κρασιού, σαν ο άνθρωπος να θέλησε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο το δώρο των θεών, το αμπέλι.

Τσίπουρο ονομάζεται στην Ελλάδα το απόσταγμα από στέμφυλα. Παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου έχουν η Μακεδονία, η Κρήτη, η Θεσσαλία, και η Ήπειρος.

Πρώτη ύλη για την παραγωγή αποστάγματος είναι τα στέμφυλα, δηλαδή η μάζα που απομένει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού, με σκοπό την παραγωγή κρασιού. Αυτή η μάζα αποτελείται από τους φλοιούς των σταφυλιών, τα γίγαρτα (κουκούτσια) ενώ περικλείει και κάποιο ποσοστό αζύμωτου γλεύκους (μούστου), γλεύκους σε ζύμωση ή και πλήρους ζυμωμένου γλεύκους (κρασιού)

 Τα στέμφυλα, για να δώσουν αλκοολούχο απόσταγμα, θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση, ώστε τα σάκχαρα του εναπομένοντος μούστου να μετατραπούν σε αλκοόλη. Το τσίπουρο μπορεί να παραχθεί από στέμφυλα που είναι ζυμωμένα και προέρχονται από ερυθρή οινοποίηση με μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού. Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στέμφυλα που ζυμώνονται ξεχωριστά, από τον κύριο όγκο του γλεύκους, τα οποία προέρχονται από λευκά σταφύλια, αλλά και από ερυθρά σταφύλια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ροζέ ή λευκού κρασιού με απευθείας συμπίεση.

 Η ζύμωση διαρκεί περίπου 30 ημέρες, όταν τα στέμφυλα ζυμώνονται μόνα τους, και πολύ λιγότερο όταν ζυμώνονται μαζί με το μούστο. Κατά την πρώτη απόσταξη παίρνουμε ένα απόσταγμα (σούμα) που αποτελεί το 15 με 20% του αρχικού όγκου. Μετά το τέλος της απόσταξης, το υπόλειμμα απορρίπτεται. Στη δεύτερη απόσταξη γεμίζουμε τον άμβυκα (καζάνι) κατά 80-90% με σούμα. Πολλές φορές, το προϊόν που λαμβάνεται από την πρώτη απόσταξη καταναλώνεται χωρίς να υποστεί δεύτερη απόσταξη. Το διπλοαποσταγμένο τσίπουρο, όμως, είναι καθαρότερο και λεπτότερο σε άρωμα και γεύση.

Στη δεύτερη απόσταξη είναι δυνατόν να προσθέσουμε αρωματικές πρώτες ύλες όπως γλυκάνισο, μάραθο, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και μαστίχα. Μετά τη δεύτερη απόσταξη αφαιρούμε το πρώτο 0,5 με 1 λίτρο. Έχει μεγάλο αλκοολικό βαθμό και αποτελεί την «κεφαλή». Κατόπιν συλλέγουμε την «καρδιά» η οποία αντιπροσωπεύει το 50% του αρχικού όγκου. Είναι το κλάσμα που περιέχει τα επιθυμητά συστατικά και το οποίο, αφού αραιωθεί για να επιτύχουμε τους επιθυμητούς αλκοολικούς βαθμούς, θα δοθεί στην κατανάλωση ως τσίπουρο. Το υπόλοιπο, την «ουρά», το συλλέγουμε και το τοποθετούμε στα στέμφυλα ή στη σούμα για να γίνει νέα απόσταξη. Καλός αλκοολικός βαθμός θεωρείται αυτός των 38-45% κατ' όγκο.

Η παρακολούθηση της απόσταξης θέλει μεγάλη προσοχή. Η θέρμανση του άμβυκα μπορεί να γίνει με ξύλα, κάρβουνο ή υγραέριο. Στην περίπτωση ξύλων ή κάρβουνου, η θέρμανση ρυθμίζεται ανάλογα με την τροφοδοσία και με την παροχή αέρα, ανοίγοντας ή κλείνοντας την πόρτα που βρίσκεται κάτω από την εστία. Οι ατμοί νερού, αλκοόλης και άλλων πτητικών συστατικών θα κατευθυνθούν προς τον ψυκτήρα και θα παραληφθούν ως απόσταγμα.

Ο σύγχρονος τρόπος παρασκευής τσίπουρου από βιομηχανικές μονάδες γίνεται με τη μέθοδο της κλασματικής απόσταξης -ασυνεχούς απόσταξης κυρίως-, όπου χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας κατασκευής ατμοκάζάνα, πλήρως ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα και ελεγχόμενα. Αυτό επιτρέπει την παρασκευή ενός πολλαπλά αποσταγμένου προϊόντος υψηλής ποιότητας, μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ουσίες της απόσταξης στο ελάχιστο και επιτρέποντας στον παραγωγό να κάνει την επιθυμητή ανάμειξη μεταξύ κεφαλών,καρδιάς και ουρών.

Από τα τέλη του Οκτώβρη έως τα μέσα του Δεκέμβρη σε όλη την Ελλάδα «βράζει» ο τόπος. Παραδοσιακά καζάνια ετοιμάζουν το «αγιονέρι», με αποκορύφωμα τις διάφορες γιορτές τσίπουρου σε πολλές περιοχές (Μακεδονία, Ήπειρο), οι οποίες συνοδεύονται με παραδοσιακά γλέντια

Το τσίπουρο σερβίρεται σε μικρά ποτήρια και καταναλώνεται κάποιες φορές σκέτο, αλλά συνήθως σε συνοδεία με μεζέδες. Εκλεκτοί μεζέδες για τσίπουρο θεωρούνται ο παστουρμάς, τα παστά και οι ελιές. Πολλές φορές προστίθεται στο ποτό νερό ή πάγος.
Πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια


Οι φωτογραφίες είναι από το φίλο ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΑΜΠΛΑ πού έφτιαξε το τσιπουράκι του και μας κέρασε!!!!Βλέπουμε πώς φτιάχνεται το τσίπουρο "κατ΄οίκον"
Στην υγεία σου, Χρήστο!!!!
Μεταφορά στην κορυφή