Σπανακόπιτα της Σοφουλέλας
Eύκολος τρόπος για να έχεις πίτα . Τέτοια πίτα που ούτε θα πιστεύεις ότι την έφτιαξες ακόμα και συ που δεν ξέρεις να ανοίγεις φύλλα .
Υλικά για τα φύλλα
1 μεγάλο ποτήρι νερό
1 μπεϊκιν
1 κοφτή κ . σ . αλάτι
1 κοφτή κ . σ . ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ ξύδι
1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ σπορέλαιο
1 κιλό αλεύρι ειδικό για φύλλα
3 / 4 βούτυρο σκληρό [ πλάκα με το χρυσό περιτύλιγμα ]
Υλικά για τη γέμιση
3 / 4 κιλού σπανάκι [ φρέσκο ζεματισμένο , ή κατεψυγμένο ]
1 / 2 κούπα σπορέλαιο [ φλιτζάνα του νες καφέ μέτριο ]
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό κομμένο σε πολύ μικρά καβάκια ή κομμένο στο μούλτι .
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα [ προαιρετικά ]
1 / 2 κούπα ή μισό ματσάκι μαϊντανό
1 / 2 κούπα δυόσμο
1 / 2 κούπα άνηθο
1 κ.γλ. πιπέρι και σε όσους αρέσουν τα κοφτερά περισσότερο
1 κ , . σ . κοφτή αλάτι
3-4 αβγά
1 / 2 κιλό τυρί φέτα χοντροκομμένο στο χέρι
Για τα φύλλα
1. Σε μια κούπα ρίχνουμε το νερό και όλα τα υλικά μαζί .
2. Προσθέτουμε και το αλεύρι στο τέλος σιγά - σιγά γιατί ίσως και δεν χρειασθεί όλο .
3. Πλάθουμε καλά ώστε η ζύμη να γίνει σφιχτή κάπως , ενώ στα φύλλα που ανοίγουμε κανονικά , ένα - ένα θέλει μαλακή .
4. Κόβουμε σε μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος μεγαλύτερο ενός καρυδιού μεγάλου , - δεν μπορώ αλλιώς να το προσδιορίσω , - για 8 φύλλα επάνω , 8 κάτω ( και 4 στη μέση προαιρετικά . )
5. Σε ένα τηγανάκι βάζω το βούτυρο και σε πολύ σιγανή φωτιά προσπαθώ να το λιώσω με προσοχή σε μορφή κρέμας . Μόλις πάει να γίνει σαν λάδι το παίρνουμε από το μάτι .
6. Ανοίγουμε τα 8 φυλλαράκια σε μέγεθος ενός πιάτου ρηχού και τα τοποθετούμε σε μία αλευρωμένη βάση , αφού αλείψουμε το καθένα με αρκετή ποσότητα βουτύρου με ένα πινέλο ζαχ / κης ( γι ' αυτό και δεν το λιώνουμε πολύ για να παίρνει αρκετή ποσότητα βουτύρου ) .
7.Τα τοποθετουμε ως εξής : 8 φύλλα - αλευρώνουμε - αλουμινόχαρτο -4 φύλλα - αλευρώνουμε - 8 φύλλα - αλευρώνουμε και το πάνω φύλλο και τυλίγουμε με μιά μεμβράνη για να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο για 6 ώρες ή και για την επόμενη μέρα . Να μη παίρνει αέρα και ξεραθεί .
Γέμιση
Σε μία μικρή κατσαρόλα , ρίχνουμε το σπορέλαιο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια , το σπανάκι ( όπως είπαμε παραπάνω ) , και τα υπόλοιπα υλικά εκτός του τυριού και των αβγών . Οταν κρυώσει , προσθέτουμε κι αυτά τα αυγά και το τυρί .
καλά ανακατεύουμε Τ » και απλώνουμε σε δυο μέρη . (8 φύλλα - γέμιση - 4 φύλλα - γέμιση -8 φύλλα ) .
Bουτυρώνουμε το ταψί , και παίρνουμε τα 8 φύλλα μαζί και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα φύλλο όσο είναι το ταψί μας Νο 40.
Αλείφουμε με σπορέλαιο . Ψήνουμε σε 200 βαθμ . για μιά ώρα περίπου . Επομένως με τρία φύλλα κάνουμε πίτα . Οταν ψηθεί θα φαίνονται 20 φύλλα .
Είναι μια ωραία συνταγή για πίτα και μάλιστα ο τρόπος που γίνεται το φύλλο είναι πανεύκολος .
Κάνω όταν έχω όρεξη και πάντα έχω στην κατάψυξη .
Μπορείτε να τα ετοιμάσετε από την προηγούμενη και να τα ανοίγετε την επομένη .
Εγώ φτιάχνω όλες τις πίτες με αυτά τα φύλλα .
Ο δυόσμος εδώ επικρατεί και δίνει μια απίθανη γεύση .
Oι φωτογραφίες είναι από τη Bianka που έφτιαξε τη συνταγή και τη φωτογράφισε .
Μπορούμε να παραλείψουμε τα 4 φύλλα στη μέση και να βάλουμε μονο πάνω - κάτω.
Ηλιάνα μου υπαρχει στη διατύπωση ενα λάθος στο 5. και στην αρχή της δεύτερης παραγράφου στή γέμιση .
Έχω να πω ομως ο,τι η γέμιση αυτή ειναι πολύ νόστιμη οχι γιατι την κάνω εγω ,αλλά κι εγω δοκιμάζω και κλέβω ιδέες.Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια μου δινετε κουράγιο να σας δώσω άλλη μια τέλεια....πίτα βέβαια σαν ΄΄πιτού'' που είμαι.