Χριστόψωμο (Μικρασιάτικο)
Παραδοσιακά την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε νοικοκυρά έψηνε το δικό της Χριστόψωμο. Έβαζαν ότι πιο εκλεκτό υπήρχε μέσα και μεγάλη δεξιοτεχνία !
-
350 γρ. αλεύρι
-
1 γιαούρτι 150 γρ.
-
100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
-
20 γρ. ζάχαρη άχνη
-
αλάτι
-
25 γρ. βούτυρο
-
1 κουτ. μαγιά ξηρή
-
ψιλοκομμένα καρύδια
-
ξύσμα λεμονιού
-
ξύσμα πορτοκαλιού
-
Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα καρύδια και τα ξύσματα.
-
Αφήστε το ζυμάρι να ανέβει
-
Μόλις ανέβει ζυμώστε το λίγο και ρίξτε τα υπόλοιπα
-
Αφήστε το να ξανανέβει, βρέχετε το με νερό και ρίξτε σουσάμι.
-
Ψήστε το όπως το ψωμί.
-
Μπορείτε να κρατήσετε λίγη ζύμη και να διακοσμήσετε την επιφάνεια, με κοτσίδες τριανταφυλλάκια ή το σχήμα του σταυρού
Η φωτογραφία είναι από παραδοσιακό Αρτοπαρασκευαστή






