Χοσάφι με σπιτικά φρούτα αποξηραμένα
Ήταν αυτό το χοσάφι αγαπημένο επιδόρπιο των παιδικών μου χρόνων !Τα Χριστούγεννα έφτιαχνε μια μεγάλη κατσαρόλα η μάνα μου ,το έβαζε σε κρύο δωμάτιο και το τρώγαμε μετά το φαγητό στα γιορτινά τραπέζια!
- 1 κιλό αποξηραμένα διάφορα φρούτα (αχλάδια ,μήλα, δαμάσκηνα,βερύκκοκα ,κράνα)
- 2 κιλά νερό,
- 1μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη,
- 1 μεγάλο μήλο ξεφλουδισμένο και κομμένο μεγάλα κομμάτια.
- 1 κουταλάκι κονιάκ.
- 3-4 γαρίφαλα .
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα.
- Χυμό 1 ενός λεμονιού.
- 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες μαύρες .
- 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες ξανθές.
- Μουσκεύουμε σε ζεστό νερό τα αποξηραμένα φρούτα ,και τα πλένουμε καλά.
- Τα βάζουμε στη φωτιά με τα 2 κιλά νερό την ζάχαρη το γαρίφαλο την κανέλα το κονιάκ, και το χυμό λεμονιού. Τα βράζουμε αρκετά να μαλακώσουν και προσθέτουμε τις σταφίδες, στο τέλος βάζουμε και τα κομμάτια του μήλου. Τα δίνουμε μια βράση και κατεβάζουμε από την φωτιά.
- Κρυώνουμε το χοσάφι. Το σουρώνουμε ,και βάζουμε τα φρούτα σε μπώλ και περνάμε απο λεπτή σίτα το ζουμί και το προσθέτουμε στα φρούτα.
Πρόσθετε επιπλέον σύκα ξερά και κυδώνια μαζί με τα μήλα, που εγώ δεν έβαλα γιατί δεν είχα.
Παρόμοια συνταγή: Χοσάφ (ι)






