Κεφτεδάκια κυπριακά
Ετούτα τα κεφτεδάκια γίνονται ζουμερά και αφράτα γιατι μέσα μπαίνει πατάτα, αλλά και βρώμη.
- 1 κιλό και 200 γρ κιμά μοσχαρίσιο ή μισό- μισό με χοιρινό
- 4 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
- 2 πατάτες τριμμένες στο μεσαίο του τρίφτη (όχι αυτό που τρίβουμε τα κρεμμύδια, το ψιλότερο)
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 1 κ.γλ. κύμινο
- 1 ματσάκι δυόσμο ή 2 κ.σ. ξερό
- 2 σκ. σκόρδο στην πρέσα
- 2 αβγά
- 6 κ.σ. βρώμη (κουάκερ)
- Αλάτι – πιπέρι
- αλεύρι για το τηγάνισμα
- λάδι για τηγάνισμα
Σάλτσα πικάντικη
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ. γλυκού καπνιστή πάπρικα ή 1 κ.γλ. κάρυ πικάντικο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- λίγο αλάτι
Σάλτσα δυόσμου
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 κ.σ. δυόσμο φρ. ψιλ/νο
- 1 κ.γλ. λεμόνι + ξύσμα από μισό ή ένα λεμόνι
- λάδι, αλάτι, πιπέρι
- 1 σκ. σκόρδο στην πρέσα
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τον κιμά πολύ καλά για 10 λεπτά. Το μείγμα δε θα είναι πολύ σφικτό και έτσι πρέπει.
- Βάζουμε τον κιμά για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει και να αναμειχθούν τα αρώματα τους.
- Ετοιμάζουμε το τηγάνι μας, φτιάχνουμε μέτρια στρογγυλά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε.
- Για τις σάλτσες ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε λίγη ώρα στο ψυγείο. Τα σερβίρουμε με σάλτσες δροσερές γιουρτιού, τηγανητές πατάτες και σαλάτα.
Μια σάλτσα τσάτνεϋ που μας αρέσει πολύ με τα κεφτεδάκια, είναι μια καυτερή και γλυκιά, Τσάτνεϋ με τσίλι πιπεριές