Γλυκό με μήλα και Ζύμη κράμπελ
- Βούτυρο η μαργαρινη για το άλειμμα της φορμας
- 60 γρ αμύγδαλα φυλε
- 175 γρ βούτυρο
- 100 g ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα κανέλα
- Ξυσμα απο μισο λεμόνι
- 3 αυγά,
- 300 γρ αλεύρι φαρινα ΑΠ το κοκιννο
- 250 γρ σορ κρεμ ή κρεμ φρες
- 5 μέτρια μήλα, όπως Cox Boskoop η golden καθαρισμενα και κομμενα στα τέσσερα
για την τριφτη ζυμη ( κραμπελ )
- 100 γρ βούτυρο
- 120 γρ μαύρη η καστανη ζάχαρη
- 100 γρ αλεύρι, που κανουμε τα τσουρεκια
- 50 γρ αμύγδαλα σε φέτες
- πρέζα αλάτι
- πρέζα κανέλα
- Παιρνουμε μια 24 η 26αρα φορμα την βουτυρωνουμε πολυ καλα και την πασπαλιζουμε με τα αμύγδαλα, την βαζουμε λιγο στο ψυγειο.
- Βούτυρο, ζάχαρη άχνη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού τα χτυπαμε καλα να γινουν κρεμώδες. Σταδιακά προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και ριχνουμε σταδιακα το μισο αλευρι. Στη συνέχεια, προσθέστε την ξινή κρέμα και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι.
- Ριχνουμε το Μείγμα στην φορμα και βαζουμε επανω τα μήλα, πατήστε λιγο ελαφρα,
- Φτιαχνουμε την τριφτη ζυμη (κραμπλ): Βαζουμε σε λεκανη το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα, τα τριβουμε με τα δαχτυλα, προσθέστε το αλεύρι και συνεχιστε το τριψιμο, η ζύμη, να ειναι σαν ψίχουλα. Τελευταία προσθέστε και τα αμύγδαλα, τριψτε λιγο και πασπαλιζουμε επανω στα μηλα.
- Ψήνουμε σε ζεστο φουρνο στους 180 βαθμούς περίπου 50 λεπτά. Όταν κρυωσει , πασπαλιζουμε με αχνη.
Αν δεν εχουμε ξινή κρεμα, βαζουμε γιαουρτι σταγγιστο η με ολα τα λιπαρα ή φτιάχνουμε τη συνταγη εδω