Χριστουγεννιάτικο Μενού
Για το μαρινάρισμα χρειαζόμαστε:
-
½ λίτρο κόκκινο κρασί ημίγλυκο (ή νερό δεν γίνεται πολύ ξινό)
-
125 ml ξύδι κόκκινο
-
1 κ.τ.γ. ζάχαρη
-
λίγο αλάτι
-
1 καρότο
-
λίγη ρίζα από σέλινο κομμένη σε κύβους
-
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
-
πιπέρι ολόκληρο 3-4 σποράκια
-
1 κ.τ.σ. σπόρους από μουστάρδα
-
2 δαφνόφυλλα
-
2 καρφάκια γαρύφαλλο
-
4 σποράκια μπαχάρι
-
Τα βράζουμε όλα μαζί για 10 λεπτά
-
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
-
2 κιλά κρέας μοσχαρίσιο η Αγριογούρουνο η Ελάφι (χωρίς κόκαλο είναι καλύτερα )
Για το φαγητό χρειαζόμαστε:
-
1 κουταλιά φαγητού καλά γεμάτη μαργαρίνη
-
1 κ.τ.σ. ζάχαρη
-
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
-
1 χούφτα σταφίδες
-
3 καρφάκια γαρύφαλλο
-
1 δαφνόφυλλο
-
1 κ.τ.σ. σποράκια από μουστάρδα
-
125 ml ζωμό από λαχανικά ίσως και περισσότερο
-
αλάτι, πιπέρι
-
Σε μια λεκάνη βάζουμε το κρέας και το βρασμένο ξύδι, τα λαχανικά κι όλα τα άλλα, βάζουμε και τα κομμένα κρεμμύδια.
-
Τα σκεπάζουμε καλά με μια σακούλα νάιλον και ένα καπάκι για 2 ημέρες στο ψυγείο.
-
Μετά βγάζουμε το κρέας, το στεγνώνουμε με μια πετσέτα της κουζίνας καλά και το αλατοπιπερώνουμε.
-
Βάζουμε τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα να λιώσει και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
-
Μόλις λιώσει, βάζουμε το κρέας να ροδίσει από όλες τις μεριές.
-
Προσθέτουμε το κρεμμύδι.
-
Όταν πάρει χρώμα καλά, ρίχνουμε 1 κούπα του καφέ από το μαριναρισμένο (του κρασιού, ξύδι κλπ) δοκιμάζουμε εάν μας αρέσει, πρέπει όμως να είναι λίγο ξινούτσικο.
-
Βάζουμε 1 δαφνόφυλλο, 3 καρφάκια γαρύφαλλο, τα σποράκια από τη μουστάρδα.
-
Βάζουμε και τον ζωμό λαχανικών το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 45-50 λεπτά.
-
Το γυρίζουμε από την άλλη μεριά, ρίχνουμε λίγο από το μαρινάρισμα ή λίγο νερό ή ακόμα λίγο ζωμό από λαχανικά και το αφήνουμε να βράσει άλλα 30 λεπτά.
-
Δοκιμάζουμε από αλάτι.
-
Βγάζουμε το κρέας, στραγγίζουμε τη σάλτσα του πατώντας καλά να στραγγίσει.
-
Βάζουμε ξανά το κρέας στην στραγγισμένη σάλτσα, βάζουμε τις σταφίδες.
-
Το αφήνουμε να βράσει για λίγο ακόμη, περίπου 10-15 λεπτά μετά δένουμε τη σάλτσα με νισεστέ.
-
Βγάζουμε το κρέας, το κόβουμε σε λεπτές μερίδες
-
Σερβίρουμε με κόκκινο λάχανο, πατάτες βραστές ή με μακαρόνια και κομπόστα από μήλα
Ελαφι λαγος αγριογουρουνο θα λιωνουν μεσα εκει πριν καν μαγειρευτουν .
ευχαριστουμε.