Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Κάνναβη σε τροφές
Athina P 4.1.2019 18:03
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Χριστουγεννιάτικη Μπάμπω από τη Θράκη και λίγη ιστορία

recipe image
Προστέθηκε απόBarBarBar, Τετάρτη, 25 Δεκέμβριος 2013 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 2 χρήστες ψήφισαν
none
Περιγραφή

Θρακιώτικη παραδοσιακή συνταγή. Μαγειρεύετε σε όλη τη Θράκη και είναι συμπλήρωμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
  • 1/2 κιλο συκωτακια μοσχαρισια,
  • 1/2 κιλο κιμα μοσχαρισιο,
  • 1/2κιλο κοψιδια χοιρινα με λιγο παχακι μεσα τους για να νοστιμισει η μπαμπω,
  • 3 πρασσα ψιλοκομμενα,
  • 1 φλ.του ελληνικου καφε ρυζι καρολινα,
  • 1 κουτ.της σουπας μπουκοβο,
  • αλατι,μαυροπιπερο, μια τσιμπια ριγανη,
  • 2 μεγαλα εντερα μοσχαρισια απο μικρο μοσχαρακι.
Οδηγίες
  1. Αποβραδίς ετοιμαζουμε τα εντερα, τα πλενουμε πολυ καλα μεσα εξω και τ αφηνουμε μια ωρα (οχι περισσοτερο γιατι θα κοβονται στο γεμισμα) σε νερο με ξυδι και λεμονι (το λεμονι τα ασπριζει ,το ξυδι κοβει καθε μυρωδια που υπαρχει). Μετα τα ξαναπλενουμε καλα και τα βαζουμε μιση ωρα στο γαλα, κατοπιν τα στραγγιζουμε και τα εχουμε ετοιμα για γεμισμα.
  2. Σε μια κουπα ανακατευουμε ολα τα υλικα ψιλοκομμενα τα ζυμωνουμε ελαφρα να ενωθουν οι γευσεις και με ενα χωνι η αλλο εργαλειο γεμιζουμε τα εντερα αφου πρωτα το δεσουμε στην βαση τους.
  3. Τα τοποθετουμε στο ταψι μας και μ ενα ξυλακι απο σουβλακι τα τρυπαμε εδω κι εκει ετσι ωστε να μην μας τρυπησουν στο ψησιμο, προσθετουμε ενα ποτηρακι νερο και ψηνουμε σε 170 βαθμους μεχρι να ροδοκοκκινισει,
  4. Μολις ψηθει στιβουμε 2 λεμονια. Ετοιμη για να την φαμε λοιπον...καλη ορεξη και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Λίγα μυστικά ακόμα

Παλια ολο το φαγητο το εφτιαχναν με χοιρινα υλικα γιατι καθε σπιτι ειχε το γουρουνι του και ετσι εφτιαχναν τα παντα με αυτο μεχρι και παπουτσια απο το δερμα του και βουρτσες απ την τριχα του, δεν πετουσαν τιποτε, τα κοκκαλα τα παστωναν με χοντρο αλατι (γιατι που ψυγεια τοτε) και μετα τα μαγειρευαν με μπλιγουρι...δεν γραφω αλλα να μην σας κουρασω.

"Αντεχοντας στο αλεσμα του χρονου και στην λαιμαργια της ληθης αναποφευκτα ζει και θα ζει ο παραξενος αυτος λαος οι Θρακες. Παραδοξος λαος απο πηλο, νερο και πετρα η θεωρια του, παραξενο το κραμα του απο κοφτες, μικρες ελευθερες ανασες, ωχρος και καταπονημενος απο πολεμους και κακουχιες, στεκεται ομως ορθος και περηφανος μπροστα στον αδηφάγο χρονο» τα φαγητα του παραξενα για αλλους αλλα νοστιμα που οποιος τα δοκιμαζει τα αναζητα...

"Θρακες δε η Θρακοπελασγοι ησαν ουτως οι προϊστορικοι Ελληνες,εχοντες ολα τα στοιχεια του υψηλοτερου πνευματικου βιου εξ ων προηλθεν υστερον ο βιος ο Ελληνικος" Παππαρηγοπουλος Κ.(τομος 1 σελ.423) Αυτα για την ιστορια και σας φιλω με αγαπη καλα Χριστουγεννα

Σχόλια
Σχόλιο από gaknis , Δευτέρα, 30 Δεκέμβριος 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
ευχαριστουμε για την υπεροχη συνταγη σου και θερμα συγχαρητηρια για την αναφορα στην ιστορια του τοπου.ΚΑΛΗ-ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ
Σχόλιο από ntinakom , Δευτέρα, 15 Δεκέμβριος 2014 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Μπράβο Βαρβάρα!! καταπληκτική η μπάμπω σου, μπορώ να βάλω πλιγούρι αντί για ρυζάκι;
Σχόλιο από BarBarBar , Δευτέρα, 15 Δεκέμβριος 2014
και βεβαια μπορεις
Μεταφορά στην κορυφή