Χοιρινό με αρωματικά χόρτα
- 2 κιλά χοιρινό κρέας σε μερίδες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
- 3 κιλά καθαρισμένα και πλυμένα αρωματικά χόρτα βουνού: καυκαλήθρες, μυρώνια, κλπ
- Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
- 1 αυγό
- 3-4 κουτάλες ζουμί από το φαγητό
- Χυμός 2 λεμονιών
- Σοτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο, να θωρακιστεί και μετά ρίχνουμε το πιπέρι.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, να σοταριστεί κι αυτό και να γίνει διάφανο.
- Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σέλινο, να μαραθεί λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε μια χούφτα καυκαλήθρες, να μαραθούν κι αυτές.
- Προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να σκεπαστεί σχεδόν το κρέας.
- Κλείνουμε τη χύτρα και ψήνουμε για 45
- Σε απλή κατσαρόλα θέλει 1 ½ ώρα περίπου.
- Ανοίγουμε τη χύτρα και αφαιρούμε το κρέας.
- Προσθέτουμε τώρα στην κατσαρόλα μας μία σειρά ανάμικτα χόρτα, μετά μία σειρά χοντροκομμένο σέλινο, κι επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα χόρτα και το σέλινο.
- Στη συνέχεια ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλάτι.
- Ακουμπάμε το κρέας επάνω στα χόρτα κι αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό, περίπου μισό ποτήρι νερού.
- Κλείνουμε τη χύτρα ξανά για 8-10 λεπτά.
- Ανοίγουμε και λίγο πριν σερβίρουμε φτιάχνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στο φαγητό αφού το έχουμε βγάλει από τη φωτιά.
- Ανακινούμε γύρω γύρω την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού χωρίς να ανακατέψουμε και τελειώνουμε πασπαλίζοντας την επιφάνεια με πιπέρι.
Αυγολέμονο
- Χτυπάμε στο μίξερ χειρός 1 ασπράδι, να γίνει μαρέγκα και μετά ρίχνουμε τον κρόκο χτυπώντας.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Έχουμε την κατσαρόλα μας στη φωτιά όπου βράζει το ζουμί και παίρνοντας με τη μεγάλη κουτάλα (3-4 περίπου) τις ρίχνουμε στο μίγμα λίγο -λίγο ενώ ταυτόχρονα χτυπιέται το μίγμα μας.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγολέμονο.
- Το φαγητό αυτό γίνεται και με αντίδια αντί των αρωματικών χόρτων του βουνού.
- Ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού και τα γούστα μας μπορούμε να κάνουμε το αυγολέμονο και με 2 αυγά.
- Αν δεν επιθυμούμε αυγολέμονο μπορούμε να κάνουμε το «ψεύτικο» αυγολέμονο χτυπώντας στο μούλτι ζουμί από το φαγητό, με χυμό λεμονιού και 2 κ.σ. αλεύρι.
- Περιχύνουμε το φαγητό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Σφακιανε μου ειναι λαχανα αγρια
"Έφαγε η νύφη καυκαλήθρα κι έσκασε η πεθερά" γιατί μοσχοβολούσε το στόμα της νύφης, τη λάτρευε ο σύζυγος και η πεθερά....έσκασε από το κακό της...!!!