Τυρόπιτα με τραγανό φύλλο
Για το φύλλο
- 640 γρ αλεύρι σκληρό.
- 225 γρ φυτίνη ( με ελαιόλαδο προτιμότερο)
- 300 γρ γιαούρτι αγελάδας.
- 2 κουταλιές γλυκού αλάτι.
Για το μείγμα τυριών
- 400 γρ φέτα.
- 100 γρ ανθότυρο η κατίκι.
- 2 αυγά.
- Πιπέρι.
- Μοσχοκάρυδο.
- Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι, και το βούτυρο που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε το γιαούρτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μια ζύμη εύπλαστη, που σιγά-σιγά αποκτά μεταξένια υφή. Αν η ζύμη μας είναι πολύ σφικτή , προσθέτουμε λίγο ακόμη γιαούρτι. Την βάζουμε σκεπασμένη για μισή ώρα στο ψυγείο.
- Λιώνουμε την φέτα και το ανθότυρο, με το πιρούνι,και προσθέτουμε το αυγό, το πιπέρι, και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
- Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο,και την χωρίζουμε σε δυο μπάλες. Ανοίγουμε δυο φύλλα, και στρώνουμε το ένα , σε ελαφρά λαδωμένο ταψί μετρίου μεγέθους.
- Στρώνουμε καλά το μείγμα τυριών, και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο . Κόβουμε το περίσσιο , και ενώνουμε καλά , το επάνω, με το κάτω φύλλο. Χαράζουμε την πίτα, και ψήνουμε στους 190 με αντιστάσεις, για μια ώρα.
- Αν θέλουμε πριν την βάλουμε στον φούρνο, αλείφουμε την πίτα, με κρόκο αυγού και νερό, και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Με το ίδιο τραγανό φύλλο, μπορούμε να κάνουμε, σπανακόπιτες, τυροπιτάκια στο τηγάνι, κιμαδοπιτάκια, γαριδόπιτες, και πολλές άλλες πιτούλες.








