Τσουρέκια με άρωμα πορτοκάλι και μαστίχα
- 1 κιλό αλεύρι
- 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 ½ φλ. ζάχαρη
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ½ φλ. γάλα ζεστό
- 2-3 αυγά
- 2 φλ. βούτυρο λιωμένο ζεστό
- Για το άλειμμα :
- 1 κρόκος αβγού χτυπημένος με λίγο νερό ή γάλα
- 50 γρ. αμύγδαλα φιλέ για το γαρνίρισμα .
- Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τη μαγιά, το αλάτι, το χλιαρό γάλα, τα αυγά, ζάχαρη και το βούτυρο,ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, μαστίχα,ξύσμα,ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο λίγο, μέχρι να γίνει η ζύμη μας λεία.
- Αφήνουμε τη ζύμη 2 ώρες σκεπασμένη σε ζεστό χώρο ή στο φούρνο στους 50 βαθμούς , να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βάζοντας λίγο αλεύρι στα χέρια μας για να μην κολλάει η ζύμη μας, φτιάχνουμε λωρίδες - κορδόνια τα πλέκουμε 2 μεγάλα τσουρέκια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένα ταψιά ή στρωμένα με λαδόκολλα .
- Ή φτιάχνουμε λαγουδάκια, αρκουδάκια,πουλάκια για τα πιτσιρίκια μας όπως στις φωτό.
- Σκεπάζουμε με πετσέτες και αφήνουμε τα τσουρέκια για 45’ με 1 ώρα για να φουσκώσουν πάλι.
- Αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο ή το γάλα και σκορπίζουμε τα αμύγδαλα φιλέ.
- Ψήνουμε στους 170ο με αέρα για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν καφετί χρώμα.
Καλή επιτυχία! Καλό Πάσχα!