Τονοκεφτέδες με καπνιστό τόνο
- 2 κοσέρβες καπνιστό τόνο σουρωμένες από το λάδι τους
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 κρεμμύδι ξερό ψιλ/νο
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή όπως έβαλα εγώ 6 κ.σ.βρώμη + 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 αυγό
- 1 κ.γλ. μαραθόσπορο σπασμένο
- μισό κ.γλ. κύμινο σκόνη
- μισό μάτσο άνιθο
- 2 κ.σ. ουζο
- μισό κ.γλ. μπέικιν
- χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι
- αλεύρι για το πανάρισμα
- λάδι για το τηγάνισμα
- λεμόνι ή σάλτσα γιαουρτιού ( γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι, ξύσμα και χυμό μισού λεμονιού)για το σερβίρισμα
- αλάτι και πιπέρι
- Αν βάλετε ψωμί τότε πρέπει να το μουλιάσετε σε νερό και να το στραγγίσετε.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τον σπασμένο μαραθόσπορο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ή το ξερό, τον καπνιστό τόνο στραγγισμένο.
- Προσθέτουμε το κύμινο, τον άνηθο, το μουλιασμένο ψωμί ή τη βρώμη με το αλεύρι, το μπέικιν, το ούζο, αλάτι, το χυμό και το ξύσμα λεμόνι, το αυγό και ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει μια σφικτή ζύμη.
- Την αφήνουμε λίγο στο ψυγείο κυρίως αν βάλετε μέσα βρώμη αντί για ψωμί για να ρουφίξει τα υγρά, περίπου μισή ώρα.
- Έπειτα πλάθουμε σε κεφτεδάκια τα αλευρώνουμε, τα τηγανίζουμε σε καλαμποκέλαιο και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Τα συνοδεύουμε με σάλτσα γιαουρτιού, ανακατεύοντας τα υλικά της σάλτσας.
Εγώ χρησιμοποίησα βρώμη με αλεύρι και κρεμμύδι ξερό, έγιναν πολύ ωραία.