Ψάρι χτιστό στο αλάτι
Το ψάρι μας ψημένο στο αλάτι γίνεται πολύ νόστιμο, ευωδιαστό και επιπλέον είναι και εμφανίσιμο.
- 1 κιλό ψάρι ( φαγκρί, τσιπούρα, συναγρίδα, λαβράκι)
- 2 κιλά αλάτι χοντρό
- 2 ασπράδια αυγών ελαφρά χτυπημένα
- Διάφορα φρέσκα αρωματικά χόρτα
- Λαδολέμονο
- Πλένουμε τα ψάρια και τα καθαρίζουμε από τα εντόσθια. Δεν αφαιρούμε τα λέπια τους.
- Στο άνοιγμα της κοιλιάς βάζουμε διάφορα μυρωδικά όπως φασκόμηλο, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι.
- Σε μπολ χτυπάμε τα ασπράδια για λίγο και μέσα ρίχνουμε το αλάτι και το ανακατεύουμε καλά.
- Στο ταψί βάζουμε ένα αλουμινόχαρτο, πάνω βάζουμε αρκετό αλάτι και τοποθετούμε τα ψάρια μας. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλάτι και το χτίζουμε πατώντας το με τα χέρια μας.
- Κλείνουμε καλά και το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο αρχικά για μισή ώρα. Στη συνέχεια γυρίζουμε από την άλλη μεριά το ψάρι και ψήνουμε για 40 λεπτά ακόμα στους 200ο .
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο, σπάζουμε το αλάτι και με προσοχή αφαιρούμε τα κομμάτια του ψαριού. Αν το ψάρι έχει τα λέπια του, τότε μαζί με το αλάτι θα φύγουν και η πέτσα του ψαριού με τα λέπια. Αν το ψάρι είναι καθαρισμένο, τότε την πέτσα του ψαριού θα πρέπει να τη βγάλουμε εμείς.
- Το ψάρι γίνεται πεντανόστιμο μαζί με λαδολέμονο.
- Επίσης μπορούμε να το σερβίρουμε και με Σάλτσα με εστραγκόν για ψάρι
Γίνονται όντως πολύ νόστιμες.Απλώς η μισή ώρα + 40 λεπτά ή η 1 ώρα μου φαίνονται υπερβολικά πολύ!
'Εχω δοκιμάσει τη συνταγή με τη μόνη διαφορά ότι δεν μπήκε σε ταψάκι αλλά πάνω σε λαδόκολλα και στα 20 λεπτά(που το έβγαλα) ήδη το ψάρι είχε ψιλοστεγνώσει...!