Ταχινόπιτα
- 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 300 γρ σιμιγδάλι ψιλό.
- 300 γρ ταχίνι
- 550 γρ ζάχαρη.
- 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα.
- Μισό κουταλάκι κανέλα.
- 5-6 γαρύφαλλα κοπανισμένα η μισό κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο.
- 3/4 κούπας σταφίδες μαύρες και ξανθές μαζί.
- 1/2 κούπα αμύγδαλα (ασπρισμένα) και καρύδια κοπανισμένα.
- Ξύσμα από ένα λεμόνι.
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι.
- Χυμό από ένα πορτοκάλι.
- Χυμό από μισό λεμόνι.
- 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ.
- 3 ποτήρια νερού νερό .
- Δουλεύουμε το ταχίνι με μια κουτάλα για λίγο, και προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλεύρι κοσκινισμένο, το σιμιγδάλι , τους χυμούς το ξύσμα ,και λίγο-λίγο δυόμισι ποτήρια νερό, πάντα ανακατεύοντας καλά.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες αλευρωμένες, τα μυρωδικά και το κονιάκ μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
- Τελευταία προσθέτουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα.
- Αν το μείγμα μας είναι λίγο πιο αραιό από του κέικ δεν θα προσθέσουμε άλλο νερό, διαφορετικά θα ρίξουμε και το άλλο μισό ποτήρι.
- Αλείφουμε ένα ταψί 36 Νο με ταχίνι και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.Ρίχνουμε το μείγμα και το ισιώνουμε με ένα κουτάλι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με αντιστάσεις για μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου, ανάλογα τον φούρνο.
Για να γίνει αφράτη η ταχινόπιτα το μείγμα πρέπει να είναι λίγο πιο αραιό από του κέικ. Κάποιες φορές δεν παίρνει τρία ποτήρια νερό αλλά δυόμισυ εξαρτάται από το αλεύρι , καιπόσο ζουμερό μπορεί να είναι το πορτοκάλι η το λεμόνι.






