Σπανακοτυρόπιτα αφράτη με σόδα
- Υλικά για το μεγάλο ταψί της κουζίνας μας
- 1/2 κιλό φύλλο για πίτες,
- 1 1/2 κ. σπανάκι,
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα,
- 1 ματσάκι άνηθο,
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες ή μυρώνια,
- 300 γρ. φέτα χοντροτριμμένη με τα δάχτυλά μας,
- αλατοπίπερο,
- 1 κρασοπότηρο λάδι για τα φύλλα και το ταψί + λίγο για το σοτάρισμα.
- Για το τέλος:
- 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα,
- 1 φλ. γάλα,
- 1 φλ. σόδα αναψυκτικό,
- αλάτι,πιπέρι.
- Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι αφήνουμε να στραγγίξει και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.Το ίδιο κάνουμε και με τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά τα ψιλοκόβουμε.
- Σοτάρουμε στο λάδι το σπανάκι μαζί με τα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε,αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους.Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ρίχνουμε τον άνηθο και τα μυρωδικά,ανακατεύουμε να ενωθούν όλα μαζί.
- Λαδώνουμε το ταψί μας καλά και στρώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα ,ρίχνουμε την μισή γέμιση ,απάνω την φέτα.
- Πάνω από τη γέμιση στρώνουμε 2 φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση με το τυρί φέτα,τελειώνουμε με 3 φύλλα καλά λαδωμένα. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά,προσθέτουμε το γάλα και την σόδα χτυπάμε καλά όλα μαζί.
- Χαράζουμε την πίτα μας και ρίχνουμε το υγρό μείγμα αυγών-σόδας ,ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο για 45 λεπτά περίπου .