Ψωμί χωρίς ζύμωμα της Μυρτώς
- 1 κιλο αλευρι , ότι θέλετε ή μισό μισό
- 2 φακελακια μαγια
- 1 κ. γλ. ζαχαρη
- 2 κ. γλ. αλατι
- 4 κ. σ. λαδι
- 680 γρ. νερο.
- Σε ενα μπολ ανακατατευουμε με μια σπάτουλα το αλεύρι με τη ζάχαρη και τη μαγιά, μετά προσθέτουμε το αλάτι, το νερό και το λάδι, το μείγμα κολλά και μετα σκεπαζουμε το μπολ με το καπακι του και το βαζουμε στο ψυγειο απο 12 ωρες και πανω!
- Την επομενη μερα, αναβουμε το φουρνο στους 250 βαθμους (στις αντιστασεις πανω κατω) Και βαζουμε μεσα μια γαστρα αδειανη με το καπακι της μεχρι να καψει ο φουρνος
- Βγαζουμε το μπολ, αλευρωνουμε τον παγκο μας και παιδευουμε λιγο το ζυμαρι μας δηλ κανουμε διπλωματα με μια σπάτουλα, σε αυτη τη φαση μπορούμε να το χωρισουμε ακόμα και σε 3 μερη . Αφηνουμε πανω στο παγκο με τα διπλωματα προς τα κατω.
- Αφου καψει ο φουρνος, βγαζουμε με προσοχη την γαστρα , να μην καουμε και ριχνουμε τα ζυμαρια μας με τα διπλωματα προς τα πανω αυτη τη φορα.
- Σκεπαζουμε με το καπακι και αφηνουμε να ψηθει για 1/2 ωρα, μετα τη μιση ώρα, ξεσκεπαζουμε τη γάστρα και αφηνουμε στο φούρνο για 1 τεταρτο ακομα να ροδίσει καλά το ψωμάκι μας ίσως και παραπάνω ανάλογα το φούρνο.
Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, όταν ξεσκεπάσετε τη γάστρα χαμηλώστε στο 220 και αφήστε περισσότερο χρόνο να ροδίσει το ψωμί.
Τη συνταγή την είδα στην Μυρτώ Αγγέλου.