Ψωμί τριανταφυλλένιο
- 1 αυγό,
- 300 γρ αλεύρι τύπου 550, ειναι απο αυτο που κανουμε τα τσουρεκια
- 1 φακελακι Ξηρή μαγιά ειναι στα 7 γρ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 τσιμπήματα από κανέλα
- 200 γρ χλιαρή κρέμα γαλακτος
- 75 ml χλιαρό νερό
- 40 γρ λιωμένο βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι, βούτυρο για τη φόρμα
- Βημα 1: Αλοιφομε τη στενομακρη φορμα με βουτυρο, πασπαλιζουμε λιγο με αλευρι
- και την κραταμε ζεστη στο φουρνο στους 50 βαθμους. Χωρίστε το αυγό. Τον κρόκο τον ανακατευουμε με 4 σταγονες νερο. Χτυπαμε το ασπραδι σε ελαφρια μαρεγκα, οχι να σφίξει πολυ
- Βήμα 2: Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και μπέικιν πάουντερ σε μια ζεστή λεκανη του μιξερ. Ανακατέψτε μεσα το Αλάτι, την κανέλα, βαζουμε την κρέμα γαλακτος με το νερό, το βούτυρο και μέλι να ζεσταθουν ολα μαζι, ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ.
- Βήμα 3: Ριχνουμε τα υγρα υλικα στο αλεύρι και χτυπαμε με το μιξερ καλα, τουλαχιστον για 10 λεπτα. Ριχνουμε και την μαρεγκα στη ζυμη και τωρα ζυμωνουμε ελαφρα με τις παλαμες μας επανω σε αλευρωμενο παγκο, θα κολλαει λιγο , αλλα μην το φοβηθείτε, ετσι ειναι η ζυμη λογω της μαρεγκας.
- Χωριζουμε τη ζύμη στα δυο, βαζουμε το μισο ζυμαρι μεσα στη φορμα και κοιταμε να εχουμε μια ομαλή επιφάνεια. Το υπόλοιπο της ζύμης την μοιραζουμε σε τέσσερα ίσα κομμάτια.
- Βήμα 4: Με καλά αλευρωμένα χέρια, κανουμε 4 σε ρόλακια (σαλιγκάρια). Τα Βαζουμε επανω στη ζύμη βλεπετε φωτο.
- Βήμα 5: Αλειφουμε την επιφάνεια της ζύμης με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σκεπαζουμε την φορμα με πλαστική μεμβράνη και μια ζεστή πετσέτα
- και αφηνουμε σε ζεστο μερος τουλάχιστον 30 λεπτά, εγω το εβαλα στον φουρνο στους 50 βαθμους. Εν τω μεταξύ, Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° βαθμους
- Βήμα 6: Τοποθετήστε στο πάτωμα του φούρνου ένα δοχείο με βραστό νερό. Βαζουμε την φορμα στο φούρνο (2η ράφι από κάτω) και ψηνουμε περιπου για 35 λεπτα Αν η επιφάνεια ειναι πολύ σκούρα, καλυψτε με ενα φυλλο αλουμινοχαρτο.
- Όταν το βγαλετε απο τον φουρνο, αφηστε για λιγο μεσα στη φορμα και μετα το βγαζουμε και αφηνουμε να κρυώσει εντελώς.
Το ψωμι ζυγιζει στα 640 γρ
Τέλειο ΚΑΙ αυτό το τσουρέκι!!Εύγε!!