Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

PFF Lists Garrett Bradbury as Vikings' Worst Draft
NsdSdsf 23.11.2021 9:35
Fresh new 3rd Quarterback Includes No NFL Wins
NsdSdsf 23.11.2021 9:34
On the lookout again upon the Detroit Lionshistori
NsdSdsf 23.11.2021 9:33
Kadarius Toney Can Assistance the Passing Activity
NsdSdsf 23.11.2021 9:31
The Washington Soccer Team 2021 draft course is in
NsdSdsf 23.11.2021 9:30
The Close of Zach Ertz's Eagles Operate Demanded i
NsdSdsf 23.11.2021 9:29
3 motives why OBJ will even now be upon the Browns
NsdSdsf 23.11.2021 9:28
George Kittle speaks around 49ersQB circumstance
NsdSdsf 23.11.2021 9:27
Kyrie 6 EP Black Red BQ4631-002
nike9595 2.11.2021 3:33
Yankees' DJ LeMahieu Scratched From Starting Lineu
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:44
Fernando Tatis Jr. Can take Trevor Bauer Deep, Tau
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:43
Newbie Mekhi Becton Is made up of Presently Stated
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:43
Barcelona's Griezmann Fixed in the direction of be
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:42
Vrabel 'Absolutely Enthusiastic' toward Insert Jon
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Jaguars Fixed In the direction of Generate toward
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Ja'Marr Chase Functions With Previous All-Qualifie
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Peyton Manning Clears the Air upon How he Qualifie
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:37
Απ:Συνταγές light
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:20
Απ:Σχολιάζουμε στον κατάλληλο χώρο!
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:13
Απ:Φωτογραφίες στα σχόλια των συνταγών μας ( Ν...
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:12
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Ψωμί Ολικής με προζύμι

recipe image
Προστέθηκε απόMargo, Παρασκευή, 24 Απρίλιος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 4 χρήστες ψήφισαν
κανένας
Περιγραφή

Ένα νόστιμο ψωμί, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, μόνο χρόνο αναμονής, αλλά αξίζει η προσπάθεια!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
Μία φρατζόλα ή ένα καρβέλι

Για το προζύμι

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής
  • ½ κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 50 γρ. χλιαρό γάλα 

Για το ζυμάρι

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κούπα χλιαρό νερό 
  • Το προζύμι
Οδηγίες

1.       Σε μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για το προζύμι ανακατεύοντας με κουτάλι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε 3 ώρες (ακριβώς και όχι περισσότερο) για να γίνει. 

2.     Στο μπολ του μίξερ και με αναδευτήρα το γάντζο ρίχνουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη μαγιά, το μέλι, το νερό και το προζύμι. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά. 

3.      Σκεπάζουμε το μπολ του μίξερ με μια σακούλα και αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι για 2 ώρες.  Η ζύμη είναι έτοιμη όταν πατώντας με το δάχτυλό μας η γουβίτσα δεν επανέρχεται πίσω.

4.       Πατμε το ζυμάρι μια-δυο φορές με τα δάχτυλά μας για να φύγει ο αέρας και μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας όπου και τη δουλεύουμε με το κάτω μέρος του καρπού μας, διπλώνοντάς την για 10 λεπτά.

5.    Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το τετράγωνο ταψί του φούρνου.

6.     Δίνουμε σχήμα στενής φρατζόλας στο ζυμάρι και την τοποθετούμε στο ταψί. 

7.       Σκεπάζουμε με μια σακούλα όλο το ταψί και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για 1 ½  ώρα.

8.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC πάνω-κάτω.

 9.  Αφαιρούμε τη σακούλα, και κάνουμε δύο με τρεις διαγώνιες χαρακιές στο ψωμί (αν θέλουμε ψεκάζουμε με λίγο νεράκι την επιφάνεια, πασπαλίζουμε σουσάμι και πατάμε ελαφρά να κολλήσει).

10.       Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου στους 200oC - με αντιστάσεις μόνο από κάτω για 15 λεπτά & συνεχίζουμε στους 180oC- με αντιστάσεις πάνω-κάτω για άλλα 15 λεπτά.

11.       Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει επάνω σε σχάρα και το κόβουμε μετά από 3 ώρες.

 

Σχόλια
Σχόλιο από Hlianna , Σάββατο, 25 Απρίλιος 2009 vote imagevote imagevote imagevote image
Αν το ψωμάκι είναι τόσο νόστιμο, όσο είναι και η παρουσίασή του, τότε αξίζει τον κόπο να το φτιάξει κανείς!!!!!Έτσι όπως μας το έξειξες, δεν είναι δύσκολο, χρονοβόρο είναι εξ αιτίας του ανεβάσματος. Πολύ ωραίο!!!!
Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή θερμοκρασίας στο φούρνο μας(μόνο κάτω με αντιστάσεις), τι άλλη επιλογή έχουμε;
Σχόλιο από Margo , Σάββατο, 25 Απρίλιος 2009 vote imagevote imagevote imagevote image
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!!
Hlianna αν δεν υπάρχει στο φούρνο μας επιλογή για ψήσιμο με αντιστάσεις μόνο από κάτω, τότε πιθανόν να πρέπει να ψηθεί με αντιστάσεις πάνω-κάτω εξαρχής αλλά στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου. Χρειάζεται από κάτω "δύναμη" στην αρχή για να το βοηθήσει να φουσκώσει.
Σχόλιο από Ροδάνθη , Σάββατο, 25 Απρίλιος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Φαίνεται τέλειο το ψωμί σου συγχαρητήρια, και μου έλυσες και την απορία για το πως γίνεται το προζύμι .
Μεταφορά στην κορυφή