Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Πατάτες με κιμά και μανιτάρια στο φούρνο

recipe image
Προστέθηκε απόHlianna, Δευτέρα, 09 Δεκέμβριος 2013
none
Περιγραφή

Νόστιμο φαγητό φούρνου για κυρίως γεύμα , αλλά και για πρώτο πιάτο.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
ένα μικρό πυρέξ περίπου 6 μερίδες
  • 4 πατάτες μεγάλες σε λεπτές φέτες
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα μέτρια μανιτάρια κομμένα
  • 1-2 ντομάτες σε λεπτές φέτες
  • 250 γρ. κιμά
  • 1 κούπα φέτα τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλ/νο
  • 1 σκ. Σκόρδο ψιλ/νη
  • 3 κ.σ. κέτσαπ
  • Μισό κύβο μυρωδικών για τον κιμά και
  • Μισό κύβο μυρωδικών διαλυμένο με ¼ της κούπας νερό
  • ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κούπες κίτρινο τυρί τριμμένο, γραβιέρα, κασέρι, ρεγκάτο ή κάτι άλλο.(εγώ έβαλα παρμεζάνα που είχα).
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.γλ. βούτυρο
Οδηγίες
  1. Σε λίγο λάδι σοτάρω τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά και τα αφαιρώ από την κατσαρόλα.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτω λίγο λάδι και σοτάρω τον κιμά, με το μισό κύβο μυρωδικών, με το κρεμμύδι και το σκόρδο καλά, για 15 λεπτά περίπου να μην έχει καθόλου νερά, ανακατεύοντας συνέχεια. Στο τέλος ανακατεύω 3 κ.σ. κέτσαπ και κατεβάζω από τη φωτιά.
  3. Ανακατεύω στον κιμά τα μανιτάρια και τα έχω να περιμένουν.
  4. Βάζω τις κομμένες σε λεπτές φέτες πατάτες σε ένα μπολ και ρίχνω μέσα λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύω καλά.
  5. Στρώνω σε λαδωμένο πυρέξ τις πατάτες, πάνω βάζω λίγη φέτα, ρίχνω όλον τον κιμά με τα μανιτάρια, λίγη φέτα πάλι, τις υπόλοιπες πατάτες. Ραντίζω το μείγμα αυτό με τον μισό κύβο μυρωδικών που έχω διαλύσει στο νεράκι.
  6. Στρώνω τις ροδέλες ντομάτας από πάνω, τις αλατοπιπερώνω , βάζω λίγη ζάχαρη και τέλος ρίχνω το τριμμένο κίτρινο τυρί σε όλη την επιφάνεια. Βάζω ελάχιστο βούτυρο στην επιφάνεια και ψήνω στους 180ο σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 1, 5 ώρα περίπου. Αφήνουμε εκτός φούρνου για 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε.

 

Λίγα μυστικά ακόμα
  1. Αν δούμε να ροδίζει πριν το χρόνο ψησίματος τότε, προς το τέλος βάζουμε αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  2. Τα κίτρινα τυριά που λιώνουν, κάνουν πολύ ωραία κρούστα.
  3. Μπορούμε να το σκεπάσουμε από την αρχή με αλουμινόχαρτο και να το ξεσκεπάσουμε μισή ώρα πριν το τέλος του χρόνου ψησίματος.

Σήμερα ξαναέφτιαξα τη συνταγή με μια αλλαγή, μισοέβρασα τις πατάτες και τις έκοψα φέτες. Ο χρόνος ψησίματος ελαττώθηκε στο μισό και η νοστιμιά παρέμεινε το ίδιο. Μπορείτε να τη δοκιμάσετε και έτσι!

Σχόλια
Μεταφορά στην κορυφή