Παστίτσιο με φιλέτο κοτόπουλου και κρέμα τυριού
Νόστιμη, εμφανίσιμη και υγειινή συνταγή, για ένα διαφορετικό παστίτσιο με κοτόπουλο ψημένο σε σάλτσα πιπεριάς και μανιταριών.
- Μισό κιλό ταλιατέλες
- Μισή κούπα λάδι ή και λιγότερο
- 2 στήθη κοτόπουλου διπλά 1 κιλό περίπου
- 2 κρεμμύδια ξερά σε φέτες
- 2 πιπεριές κόκκινες σε λεπτά μπαστουνάκια
- Μισό κιλό μανιτάρια φρέσκα σε φετάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
- 2 φύλλα δάφνης
- Λίγο μαϊντανό
- 1 πουμαρό ντομάτα ή μισό κιλό φρέσκες ντομάτες με 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ. σ. ζάχαρη για τη σάλτσα
- 1 κύβο ζωμό κοτόπουλου (προαιρ.)
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κούπα τυρί κίτρινο τριμμένο , εγώ έβαλα πεκορίνο και παρμεζάνα
Κρέμα μπεσαμέλ με τυρί
- 1 λίτρο γάλα
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
- 6 κ.σ. γεμάτες κορν φλάου
- Λίγο μοσχοκάρυδο, ελάχιστη ζάχαρη
- Αλάτι, λευκό πιπέρι
- 300 γρ. κίτρινο σκληρό τυρί πικάντικο.
- Βράζω τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό, λιγότερο από το χρόνο που λέει η συσκευασία, να κρατούν.
- Πλένω και στεγνώνω τα στήθη κοτόπουλου. Τα χωρίζω στη μέση τα διπλά στήθη και στη συνέχεια χωρίζω το κάθε στήθος στη μέση στο πλάτος και έτσι έχω 8 φέτες κοτόπουλου που αλατοπιπερώνω .
- Στη σοτέζα βάζω λάδι και σοτάρω τα φιλέτα κοτόπουλου και από τις 2 πλευρές. Τα αφαιρώ και τα κρατώ ζεστά.
- Στο ίδιο σκεύος, ρίχνω τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρω για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω τα μανιτάρια και τα σοτάρω κι αυτά για 2 λεπτά και τέλος ρίχνω τις πιπεριές και ανακατεύω για 4-5 λεπτά. Βάζω μέσα και τα φιλέτα κοτόπουλου και ανακατεύω.
- Στη συνέχεια προσθέτω την ντομάτα, ζάχαρη, δάφνη, αλάτι με μέτρο, πιπέρι, ζωμό αν βάλετε και βράζω σε μέτρια φωτιά τη σάλτσα μου με το κοτόπουλο για 15 λεπτά. Τέλος προσθέτω το μαϊντανό.
- Φτιάχνω την κρέμα τυριού σχετικά αραιή: Σοτάρω στο ζεστό λάδι το κορν φλάου και ανακατεύοντας για λίγο προσθέτω το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύω γρήγορα με το σύρμα πάνω στη φωτιά να μη μου σβολιάσει. Συνεχίζω γρήγορα το ανακάτεμα μέχρι να σφίξει η κρέμα μου. Τέλος προσθέτω λίγο αλάτι (με προσοχή), πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τα τυριά. Μόλις μπουν τα τυριά η μπεσαμέλ πήζει περισσότερο, γιαυτό προσέξτε την πυκνότητα της αρχικής μπεσαμέλ.
- Σε μεγάλο πυρέξ ρίχνω τη σάλτσα με το κοτόπουλο να καλύψει την επιφάνεια του πυρέξ. Πάνω ρίχνω τα μακαρόνια, το τριμμένο τυρί και τέλος την κρέμα τυριού. Κουνώ το πυρέξ να πάει παντού η μεσαμέλ. Ρίχνω στην επιφάνεια , ΄λίγο τυρί και τέλος λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 – 220ο βαθμούς αντιστάσεις για ¾ της ώρας περίπου μέχρι να ροδίσει.
Μπορεί να γίνει και με άλλο μέρος κοτόπουλου φιλέτο ή ολόκληρα κομμάτια.
Σε περίπτωση που σας βγει σφικτή η μπεσαμέλ, προσθέτετε λίγο γάλα ή νερό και ανακατεύετε εκτός φωτιάς για λίγο να αραιωσει. Αν βγει αραιή, τότε ανακατεύετε σε ένα φλιτζανάκι λίγο κρύο νερό ή γάλα με 1 κ.γλ. κορν φλάου και το προσθέτετε στη μπεσαμέλ πάνω στη φωτιά και ανακατεύετε να σφίξει.