Μοσχάρι λεμονάτο με πουρέ
- 1 1/2 κιλό μοσχάρι
- 2 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 καρότα
- λίγο σέλινο
- 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- χυμό 3 λεμονιών
- λαδι,
- αλάτι,πιπέρι
- θυμάρι ή ρίγανη .
- Για τον πουρέ πατάτας:
- 10 μέτριες πατάτες
- 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
- 1/2 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
- Αλάτι,
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο.
- Πλένουμε καλά το κρέας,το στραγγίζουμε. Σοτάρουμε το μοσχάρι με το ελαιόλαδο ,ρίχνουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα,το σκόρδο σε φέτες και τα καρότα,αφήνουμε λίγα λεπτά να σοταριστούν.
- Σβήνουμε με το κρασί , αφήνουμε να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλύψει το κρέας, το θυμάρι ,το σέλινο χοντροκομμένο {προαιρετικά}, χαμηλώνουμε την φωτιά μας και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό μας περίπου 1-1:30 ώρα.
- Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα .
- Ετοιμάζουμε τον πουρέ: Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους , τις βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν . Ρίχνουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν.
- Στη συνέχεια πολτοποιούμε τις πατάτες με ένα πιρούνι ή με σύρμα σε πουρέ .
- Ρίχνουμε τον πουρέ σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Με μια κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς να στεγνώσει καλά ο πουρές. Λίγο λίγο προσθέτουμε σε κομματάκια το παγωμένο βούτυρο . Το κρύο βούτυρο στην καυτή πατάτα βοηθάει στο να πετύχουμε αυτήν τη μεταξένια υφή στον πουρέ. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας . Αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
- Σερβίρουμε το μοσχαράκι μας με τον πουρέ!