Μικρά ψαράκια σουβλάκι
- ½ κιλό γαύρο φρέσκο ή σαρδέλα φιλεταρισμένα (χωρίς το κόκκαλο)
- 2-3 πιπεριές κόκκινες, πράσινες ή χρωματιστές
- μερικά μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 κύβο λαχανικών
- ½ κ.γλ. ρίγανη
- Καλαμάκια για σουβλάκια
- 1 λεμόνι
- ½ φλ. λάδι
- Φιλετάρουμε το γαύρο ή τη σαρδέλα, εγώ το έκανα με γαύρο, βγάζοντας το κόκκαλο και ανοίγοντας το ψαράκι σε 2 φιλέτα. Κόβουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε καρέ στο μέγεθος του ψαριού ρολό.
- Περνάμε εναλλάξ το γάβρο (σε ρολό) με τις πιπεριές, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι στα καλαμάκια. Αν ο γαύρος ή η σαρδέλα είναι μεγάλα, θα ρολάρουμε 1 φιλέτο, αν είναι μικρότερα, τοτε θα ρολάρουμε 2 φιλέτα μαζί.
- Λιώνουμε τον κύβο λαχανικών με το λάδι και μαρινάρουμε με το μείγμα τα σουβλάκια μας για λίγη ώρα. Έπειτα τα ψήνουμε σε ένα καυτό τηγάνι για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα ή και στα κάρβουνα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με ρίγανη και ρίχνουμε λεμονάκι.
Μπορούμε να κάνουμε και μικρά ή μεγάλα σουβλάκια!
Ενας εύκολος τρόπος να φιλετάρουμε το γαύρο μας είναι να κόψουμε το μισό μέρος του κεφαλιού και μετά να τραβήξουμε το κεφάλι, ώστε να βγουν τα εντόστια. Στη συνέχεια βάζοντας τον αντίχειρα πάνω στο κόκκαλο, ξεχωρίζουμε το κρέας από το κόκκαλο.