Μελομακάρονα ...τα γιορτινά
Τα μελομακάρονα αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Το κακό είναι ότι τα φτιάχνουμε μόνο την περίοδο των εορτών, αν και είναι ένα τόσο υγιεινό, εύκολο και νόστιμο γλυκό.
-
2 κούπες λάδι
-
1 κούπα ζάχαρη
-
¼ κούπας κονιάκ
-
¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού
-
2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
-
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
-
1 κ. γλ. Σόδα
-
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
Για το σιρόπι
-
2 κούπες μέλι
-
2 κούπες ζάχαρη
-
2 κούπες νερό
Για γαρνίρισμα
-
1,5 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
-
1 κ. γλ. Κανέλα
-
Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
-
Μισό κιλό κουβερτούρα, αν θα τα κάνετε με σοκολατένια επικάλυψη

-
Χτυπάμε για λίγο το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό, το κονιάκ και το ξύσμα.
-
Στο αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν με τη σόδα.
-
Ανοίγουμε ένα λάκο στο κέντρο του αλευριού και προσθέτουμε το μείγμα των υγρών.
-
Παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε για λίγο ένα μαλακό ζυμάρι. Αν χρειαστεί, βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
-
Προσέχουμε να μην το ζυμώσουμε το ζυμάρι μας πολύ, γιατί τα μελαμακάρονά μας θα γίνουν σκληρά.
-
Φτιάχνουμε το γνωστό μας σχήμα ή τα βγάζουμε από κουπ πάτ. Εγώ προτιμώ το ωοειδές σχήμα και τα κεντώ με τσιμπιδάκι στην πάνω επιφάνεια.
-
Τα ψήνω στους 170ο για 40 λεπτά περίπου και αυτό εξαρτάται από το μέγεθός τους, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Το σιρόπι (για 2 λαμαρίνες του φούρνου)
-
Βράζω όλα τα υλικά για 5 λεπτά περίπου, αφού αφαιρέσω τον αφρό που θα σχηματιστεί.
- Το κατεβάζω από τη φωτιά και περιμένω να ψηθούν τα μελομακάρονα.
-
Μόλις είναι έτοιμα, τα περιχύνω μέσα στη λαμαρίνα ή το ταψί που τα έχω βάλει, με το σιρόπι. Τα αφήνω για λίγο να τραβήξουν σιρόπι και μετά τα γυρίζω από την άλλη πλευρά και μελωθούν και από κει. Θα πιουν όλο το σιρόπι.
-
Όταν έχουν κρυώσει και είναι έτοιμα, τα βάζω σε στρώσεις σε πιατέλα και ανάμεσα ρίχνω το μείγμα που έχω ανακατέψει καρυδιού, κανέλας και γαρύφαλλου
Μπορούμε να φτιάξουμε και γεμιστά μελομακάρονα.
Παίρνουμε λίγο ζυμάρι στο χέρι μας, το κάνουμε πλατύ και στο κέντρο βάζουμε μισό κουταλάκι από το μείγμα του καρυδιού. Με προσοχή το κλείνουμε και δίνουμε το γνωστό σχήμα.
Για σοκολατένια μελομακάρονα
-
Λιώνω τη κουβερτούρα σε χαμηλή φωτιά.
-
Βουτώ ένα ένα τα μελομακάρονα και τα τοποθετώ σε αλουμινόχαρτο και αφήνω να σταθούν, μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.


Το αλεύρι δε θα το ρίξουμε όλο από την αρχή, αλλά θα αφήσουμε λίγο από το 1 κιλό περίπου μισή κούπα. Και θα το προσθέσουμε, όταν θα χρειαστεί στο τέλος. Δε θέλουμε σφικτό ζυμάρι
Σας δείχνω πώς τα φτιάχνω με 2 τρόπους: Με κουπ πατ που χρειάζεται αλεύρωμα για να μην κολλά εσωτερικά η ζύμη. Με το χέρι σε σχήμα ωειδές που τα κεντώ με το τσιμπιδάκι ή τα περνώ από τον τρίφτη του τυριού για να πάρει το κλασσικό σχήμα.
Το σχέδιο χρειάζεται για να συγκρατήσει καλύτερα το καρύδι που θα πέσει επάνω του.
Στο σιρόπι βάζω και 1 κ.σ. λεμόνι στο τέλος.
Στα γεμιστά φροντίστε το άνοιγμα να είναι από την πλευρά του ταψιού!
πω πω τι ωραια
Για το κέντημα εγώ χρησιμοποιώ το εργαλείο που χτυπάω τις μπριζόλες .Εμένα εχει σχέδιο σαν κύματα και έτσι τα παταω ελαφρά. Επίσης άκουσα οτι το κάνουν και με το ξύστη.
θα σου βαλω παλι τα σκουφακια Ηλιαννα :-)
σου στελνω την διευθηνση μου :-))
εγω δεν σου στελνω διευθυνση,θα φτιαξω τα ιδια!!!
μπραβο!!Ηλιαννα!!!!
μπραβο!!Ηλιαννα!!!!







