Μελομακάρονα με πορτοκάλι και μανταρίνι
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό + 2 φλυτζάνια
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1½ ποτήρι καλαμποκέλαιο
- ½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- ½ ποτήρι χυμό μανταρινιού
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- ½ ποτηράκι κρασιού κονιάκ
- ½ ποτήρι νερού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά κανέλα τριμμένη
- ½ κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
- 250 γραμμ. καρύδια τριμμένα.
- Για το σιρόπι:
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ποτήρια μέλι
- 1½ ποτήρι νερό
- 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο {εγώ έβαλα χυμό}
- 2 ξυλάκια κανέλας.
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη, τους χυμούς πορτοκαλιού και μανταρινιού και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε και το καλαμποκέλαιο και αφού τα ανακατέψουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το ξύσμα, τα μυρωδικά, το κονιάκ, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας ακόμη για 3-4 λεπτά, και τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και με απαλές κινήσεις προσπαθούμε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, χωρίς να το ζυμώνουμε. Όταν το μείγμα μας πάρει τόσο αλεύρι όσο να γίνει μια λεία και μαλακή ζύμη, πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα τοποθετούμε στο ταψί με λαδόκολλα (όχι πολύ κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν και με ένα πιρούνι χαράζουμε την επιφάνειά τους δίνοντάς τους και ένα ρομβοειδές σχήμα.
- Tα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°-170°C για 20-25 λεπτά.
- Στο μεταξύ σε μια πλατιά κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, τα ξυλάκια κανέλας και το κομμένο πορτοκάλι για 4-5 λεπτά ενώ το ξαφρίζουμε.
- Όταν είναι έτοιμο, τοποθετούμε λίγα λίγα τα ψημένα μελομακάρονα και τ’ αφήνουμε στο σιρόπι για 1-2 λεπτά να μαλακώσουν.
- Κατόπιν τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με αρκετό τριμμένο καρύδι.
Καλά Χριστούγεννα! https://www.karystos-online.gr/to-vivlio-twn-syntagvn/item/melomakarona-me-portokali-kai-mantarini.html