Μελιτζανόπιτα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 6 φλάσκες μελιτζάνες μετρίου μεγέθους
- 1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια για χρώμα
- 4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες κυβάκια
- 1/2 φλ. τραχανά ή νιφάδες βρώμης
- 300 γραμ. φέτα σε χοντρά κομμάτια
- 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
- 2 αυγά
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.σ. ξερό βασιλικό ή και φρέσκο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/4 της κούπας ζεστό νερό με 1 ζωμό σε κύβο
- λάδι για το λάδωμα των φύλλων
- Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε κυβάκια και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, για να μη ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνι.
- Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε βαθύ και μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5-6 λεπτά να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε λίγο από το λαδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε λάδι, την πιπεριά, τις μελιτζάνες, αφού πρώτα τις στύψουμε πολύ καλά, να φύγουν τα νερά. Ανακατεύουμε το μείγμα αλατίζουμε ελαφρά και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά να μελώσουν οι μελιτζάνες.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και το ζωμό και βράζουμε τη γέμιση σε μέτρια φωτιά, για 10′ περίπου, να πιει τα υγρά της.
- Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον τραχανά ή τη βρώμη, πιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το βασιλικό.
- Αφήνουμε τη γέμιση σε χαμηλή φωτιά να πιει τελείως τα υγρά της. Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα, προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά, χτυπημένα.
- Στο μεγάλο ταψί του φούρνου μας ή σε 40αρι ταψί λαδωμένο, υπολογίζουμε τα μισά φύλλα κάτω και τα μισά πάνω λαδωμένα ανάμεσα. Βάζουμε τα 2 πρώτα φύλλα να προεξέχουν από το ταψί μας και τα άλλα τσαλακωμένα και λαδωμένα ανάμεσα.Ρίχνουμε τη γέμιση που έχει κρυώσει αρκετά και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα λαδωμένα και τσαλακωμένα φύλλα μας εκτός από το τελευταίο που θα είναι ίσιο κανονικά και θα έχει σκεπάσει και τα 2 φύλλα που προεξέχουν και έχουμε γυρίσει προς τα μέσα, από το ταψί μας.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο λάδι και με λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις στη 2η από κάτω θέση στους 180 °C για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.
Μπορείτε να βάλετε και χωριάτικο φύλλο ή φύλλο που θα φτιάξετε μόνοι σας.
Εβαλα βρώμη για να τραβήξει τα υγρά της πίτας.
Προσέχουμε το αλάτισμα της γέμισης γιατί θα μπουν τα τυριά να μη γίνει αρμυρή, δοκιμάστε πρώτα.