Μαρμελάδα λωτού με πορτοκάλι, καρότο και τζίντζερ
- μισή βανίλια (την γνήσια)
- 4 μεγάλοι λωτοί
- 7-8 πορτοκάλια
- 1 μεγάλο καρότο
- Γλυκάνισο 3-4
- λίγο κάρδαμο
- 1 λεμόνι το χυμό
- Περίπου μισό κγ τζιντζερ κοφτό
- Γαρύφαλλο έβαλα 3 πρεζες (να δοκιμάσετε πόσο έντονο το θέλετε)
- Ζάχαρη 3 προς 1 δηλ, 1500γρ φρούτο και 500γρ ζάχαρη
- Καθαρίζω τους λωτους, τους κόβω σε μικρά κομμάτια, στίβω τα πορτοκάλια και τρίβω το καρότο.
- Βάζω τους λωτους στην κατσαρόλα, μαζί με το καρότο και τα ψήνω να μαλακώσουν, μέχρι να λιώσουν λίγο και ανακατεύω συνεχώς.
- Βάζω το χυμό από τα πορτοκάλια, τα αφήνω να σιγοβρασουν και τα περνάω με το μπλέντερ.
- Στην συνέχεια ρίχνω σιγά σιγά το τζιντζερ, κάρδαμο, λεμόνι (πάντα λίγο και δοκιμάστε αν θέλει κι άλλο), τη βανίλια, γαρύφαλλο και τα αφήνω να σιγοβρασουν, για κανένα 10-15 λεπτά.
- Μετά βάζω τη ζάχαρη (ειδικά για μαρμελάδες μάλλον θα βρείτε στα Λιντελ αν όχι, τότε όπως τις κάνετε εσείς)
- Από την στιγμή που βάζω την ζάχαρη, ανακατεύω συνεχώς και αφήνω να βράσει για 5 λεπτά και κάνω δοκιμή σε ένα μικρό πιατάκι. Βάζω μια κουταλιά μαρμελάδα και το βάζω στο ψυγείο για μερικά λεπτά. Γυρίζοντας το πιατάκι πρέπει να κάνει μια σακούλα, τότες είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας.
- Την βάζω σε καθαρά βαζάκια ξεπλυμενα με κρύο νερό. Κλείνω τα βαζάκια και τα γυρνάμε ανάποδα για να πετύχει η κονσερβοποιηση. Τα αφήνω έτσι ανάποδα μέχρι να κρυωσουν.
- Καλή επιτυχία!