Μελιτζανάκι το άλικον
- 1500 γρ. ζάχαρη
- 80 μελιτζανάκια
- 4 φλιτζάνια νερό
- 5 λεμόνια
- Χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- Προαιρετικά χρώμα κόκκινο ζαχαροπλαστικής
- γαρύφαλλα
- Καθαρίζουμε το μελιτζανάκι από τη σάρκα του.
- Τρυπάμε το μελιτζανάκι με πιρούνι σε 1-2 μεριές.
- Τα αφήνουμε στο νερό μερικές ώρες μαζί με τα λεμόνια κομμένα στα τέσσερα
- Κάθε ένα που καθαρίζουμε το τρίβουμε με λεμόνι για να μην μαυρίσει
- Βράζουμε τα μελιτζανάκια σε νερό μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι.
- Προσοχή να μην τα παραβράσετε, γύρω στα 5 λεπτά.
- Σουρώνουμε το μελιτζανάκι το ξεπλένουμε και ξανασουρώνουμε
- Τα στύβουμε στην παλάμη μας ελαφρά
- Καρφώνουμε στο κάθε ένα μελιτζανάκι , από ένα γαρύφαλλο, προαιρετικά
- Φτιάχνουμε σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για 5 λεπτά
- Κατόπιν προσθέτουμε τα μελιτζανάκια
- Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται
- Τα βράζουμε στο σιρόπι γύρω στα 15 λεπτά, μαζί με 3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο
- Σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε και τα αφήνουμε εκεί όλη νύχτα.
- Tην άλλη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει
- Τέλος, προσθέτουμε και το χυμό μισού λεμονιού, μαζί με 2 κουταλιές μέλι
- Αυτό δίνει γυαλάδα στο γλυκό μας
- Μπορείτε να κάνετε μια σχισμή κατά μήκος στο μελιτζανάκι και να το γεμίσετε με αμύγδαλο που θα το συγκρατεί μια οδοντογλυφίδα
Θέλω να συμπληρώσω ορισμένα στοιχεία για το μελιτζανάκι
- Ακούω χρόνια τώρα για το τσακώνικο μελιτζανάκι
- Βλέπω στο νετ να αναφέρουν ότι το εν λόγω μελιτζανάκι διαφέρει για το χρώμα του
- Το τσακώνικο μελιτζανάκι έχει 5εκ. μήκος, μωβ ραβδώσεις, έχει γλυκειά γεύση και όταν το φτιάχνουμε γλυκό, η απόχρωσή του είναι ξανθιά και όχι κόκκινη
- Το πράσινο ή κόκκινο γίνεται μόνο με χρωστικές ουσίες
- Το φυσικό του χρώμα είναι το ανοιχτό ξανθό
- Το δικό μου εδώ έχει χρώμα φυτικό κόκκινο
- Πριν ήταν ξανθούλι, μόνον όποιος το φτιάχνει μόνος του ξέρει τις αποχρώσεις του
- 'Οσο για το μελιτζανάκι που δεν είναι τσακώνικο, το χρώμα του είναι μουντό πράσινο
- Μην ξανακούσω λοιπόν ότι το τσακώνικο ή το Κρητικό είναι κόκκινο