Μανιταρόπιτα ζουμερή με μπεσαμέλ
Η μανιταρόπιτα αυτή είναι ζουμερή,τραγανή και νόστιμη. ΄Εχει στη γέμιση καπνιστή γαλοπούλα και τυριά της αρεσκείας μας.
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 κούπα γαλοπούλα καπνιστή ψιλοκομμένη
- 1 κιλό μανιτάρια χοντροκομμένα
- 2 κρεμμύδια μεγάλα ξερά χοντροκομμένα
- Μισή κούπα λάδι
- αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γλ.κοφτό ξερό
- λάδι ή βούτυρο για το άλειμμα του φύλλου περίπου 3/4 της κούπας
- Για τη μπεσαμέλ
- Μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη ή 7 κ.σ. λάδι
- 5-6 κ.σ. αλεύρι
- 4 κούπες του τσαγιού γάλα ή 3/4 του λίτρου γάλα
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κούπα φέτα χοντροτριμμένη
- 2 κούπες κίτρινο τυρί πικάντικο ή παρμεζάνα
- Ζεσταίνουμε πολύ καλά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι να ροδίσει, το αφαιρούμε και στο τηγάνι με λίγο λάδι ρίχνουμε τα μανιτάρια μας, τα αφήνουμε λίγο χωρίς ανακάτεμα και μετά σοτάρουμε ανακατεύοντας απαλά. Προσπαθούμε να μη βγάλουν υγρά, αν ομως βγουν υγρά, τα αφαιρούμε με ένα κουτάλι και τα υγρά αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Αφού ροδίσουν τα μανιτάρια προσθέτουμε και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μαζί.
- Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε τα υγρά που άφησαν τα μανιτάρια και έχουμε συλλέξει. Ρίχνουμε το θυμάρι, αλάτι , πιπέρι, και γαλοπούλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνοντας τη γέμιση να κρυώσει εκτός φωτιάς.
- Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο η λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το αλεύρι και αφήνουμε ανακατεύοντας να ροδίσει λίγο. Ρίχνουμε σε 3 δόσεις το γάλα ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα κουζίνας. Θέλουμε να έχουμε ένα σχετικά αραιό μείγμα, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε μια κούπα τριμμένο κίτρινο τυρί, ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ στη γέμιση, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Παίρνουμε το ταψί της κουζίνας, λαδώνουμε ανάμεσα και στρώνουμε τα μισά φύλλα, τα 2 πρώτα τεντωμένα αλλά στο κέντρο σουρωτά κα΄πως .
- Ρίχνουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε, σκορπίζουμε τη φέτα και τα κίτρινα τυριά.
- Απλώνουμε σουρωτά τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα, το τελευταίο ίσιο, χαράζουμε όχι μέχρι κάτω και ραντίζουμε με αρκετο νερό πιτσιλιστά το ταψί μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. για μισή με 3/4 της ώρας μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.
- Μπορούμε να βάλουμε ότι τυριά θέλουμε ή ό,τι τυριά έχουμε στο ψυγείο μας και σε ποσότητα της αρεσκείας μας.
- Τα μανιτάρια μπορούν να είναι μόνο ασπρομανίταρα ή και διαφορετικές ποικιλίες ή μείγμα αυτών
- Στη μπεσαμέλ δε βάζουμε μοσχοκάρυδο για να μην επισκιάσει τη λεπτή γεύση των μανιταριών
- Η μπεσαμέλ να μην είναι πολύ σφικτή, αραιώστε την αν χρειαστεί με γάλα ή νερό
- Μπορείτε να βάλετε τυριά λάιτ, όπως και λάιτ γάλα
- Μπορείτε αντί για γαλοπούλα να βάλετε ζαμπόν ή και μπέικον