Μακαρονόπιτα ρολό
Εμφανίσιμο ρολό με φύλλο κρούστας, μακαρόνια, κιμά, τυριά.Μια πρόταση για ορεκτικό, για καθημερινό τραπέζι αλλά και μπουφέ.
- ½ πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο Νο2
- 10 φύλλα κρούστας
- 3 - 4 κ.σ. λάδι
- 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ.πελτέ ντομάτας
- 1 κούπα τυρί Μετσοβόνε τριμμένο
- 1 κούπα τυρί παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένο
- 2 αυγά χτυπημένα ή ½ ποτήρι κρέμα γάλακτος
- Μισή κούπα κρασί
- 2 κ. σ. μαϊντανό ψιλικομμένο
- 2 κ.σ. κέτσαπ
- ½ κ. γλ. σκόνη κάρι
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κούπα λάδι ή βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων
- Στο λάδι σοτάρετε καλά τον κιμά . Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε λίγο ακόμα το μείγμα.
- Ρίχνετε τον πελτέ και το κέτσαπ. Αφήνετε να αρωματιστεί ο πελτές, βάζετε το κάρυ και σβήνετε με το κρασί και αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
- Προσθέτετε μισή κούπα νερό και μαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. θέλουμε ο ψημένος κιμάς να μην έχει υγρά.
- Το βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
- Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Σουρώνετε και κρυώνετε ελαφρά.
- Ανακατεύετε τα μακαρόνια με τον κιμά, τα τυριά, τα αυγά ή την κρέμα γάλακτος, πασπαλίζετε με το μαϊντανό.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Παίρνετε ένα πυρέξ 36 χ 20 περίπου , το λαδώνετε. Το ρολό θα το φτιάξετε και θα το ψήσουμε στο πυρέξ, γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να γίνει καλύτερο, αλλά δεν θα χαλάσει ή θα σχιστεί με τη μετακίνηση.
- Βουτυρώνετε ή λαδώνετε ελαφρά τα φύλλα και τα τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο. Παίρνετε όλα τα φύλλα και τα τοποθετείτε στο πυρέξ βάζετε το μείγμα στο κέντρο των φύλλων, διπλώνετε τις άκρες στο εσωτερικό, διπλώνετε τα φύλλα της μιας πλευράς πάνω στη γέμιση, το ίδιο κάνετε και με τα φύλλα της άλλης πλευράς ωστε να σχηματιστεί ρολό. Γυρίζετε μέσα στο πυρέξ την πάνω επιφάνεια με τα διπλώματα από κάτω, ώστε έπάνω να έχουμε τη λεία πλευρά του ρολού .
- Βρέχετε πιτσιλιστά το ρολό με λίγο νερό και Ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα εξωτερικά.
- Αφήνετε περίπου 15 λεπτά εκτός φούρνου και μετά το κόβετε σε φέτες.
Με τα διπλάσια υλικά μπορείτε να φτιάξετε ταυτόχρονα 2 ρολά. Το κάθε ρολό είναι για 4 άτομα.
Βάζουμε το ταψί μας στη χαμηλή θέση του φούρνου, στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Αν έχετε δυνατό φούρνο ψήστε στους 170 βαθμούς.