Μαγειρίτσα της Ειρήνης
Είναι μια συνταγή πολύ αγαπημένη στην οικογένεια μου και την κάνω και άλλες φορές εκτός Ανάστασης.
- Μια συκωταριά αρνίσια η κατσικίσια.
- Εντεράκια.
- 1/2 φλιτζάνια φιτίνη.
- 1/2 κιλό κρεμμυδάκια.
- 1/2 φλιτζάνι κρασί άσπρο.
- Αλάτι,πιπέρι,
- Άνηθο ,μαϊντανό και δυόσμο από ένα ματσάκι.
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι σούπας.
- 2 αυγά
- 3 λεμόνια.
- Πλένουμε την συκωταριά και την βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει.Την βράζουμε 2-3 λεπτά και την στραγγίζουμε.Την κρυώνουμε και την κόβουμε μικρά κομματάκια.
- Σκίζουμε τα εντεράκια ,βάζοντας μια βελόνα μεγάλη μέσα η ένα ξυλάκι,έτσι ανοίγουν σαν ύφασμα και πλένονται καλλίτερα. Τα πλένουμε πολλά -πολλά νερά και τα κόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας σε μήκος 10 εκατοστών,Αυτό βοηθάει να μην μπλεχτούν κόμπος και να ζεματιστούν καλά. Τα βάζουμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά,τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε στο σανίδι.
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμυδάκια στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε .Βάζουμε στην κατσαρόλα την φυτίνη και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.Προσθέτουμε την συκωταριά,τα εντεράκια,αλάτι,πιπέρι,και τα σοτάρουμε μαζί μερικά λεπτά. Σβύνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 1&1/2 ποτήρι νερό,και αφήνουμε να σιγοψηθούν μια ώρα περίπου.
- Στη συνέχεια βάζουμε 8 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό η ζωμό κρέατος και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το ρύζι,ένα ματσάκι δυόσμο,ένα άνηθο και ένα μαιντανό ψιλοκομμένα όλα. Αφήνουμε την μαγειρίτσα να σιγοβράσει20-25 λεπτά.
- Στο σημείο αυτό βγάζουμε όση από την μαγειρίτσα πρόκειται να σερβίρουμε και την κάνουμε αυγολέμονο.Την υπόλοιπη την βάζουμε στο ψυγείο και κάνουμε αυγολέμονο όταν την θέλουμε και αφού την ζεστάνουμε προηγουμένως.
- Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα ,προσθέτουμε τους κρόκους,και σιγά-σιγά το ζουμί της μαγειρίτσας και το χυμό λεμονιού.Στη συνέχεια αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα η σουπιέρα με την μαγειρίτσα μας.
Τρώγεται καλά και χωρίς αυγολέμονο ,μόνο με χυμό λεμονιού!