Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Άλλες κατηγορίες
- 15 γρ μαγιά νωπή
- 2 1\2 κούπες ζεστό νερό
- 1 κιλό αλεύρι
- 1\3 κούπας ζάχαρη
- 1\4 κούπας καλαμποκέλαιο
- 2 κγ αλάτι
- 300γρ σουσάμι για πασπάλισμα
Οδηγίες
- Βάζουμε από το βράδυ τη μισή μαγιά με μια κούπα νερό και λίγο αλεύρι, σ'ένα μπολάκι. Ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφος χυλός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα από πάνω και αφήνουμε μέχρι το πρωί.
- Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε μια ζύμη με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το προζύμι που φτιάξαμε από το βράδυ. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή.
- Κατόπιν παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, πλάθουμε κορδονάκια λεπτά και μακριά (περίπου 30 πόντους το καθένα).
- Σε μια λεκανίτσα βάζουμε μπόλικο νερό και βουτάμε μέσα το πρώτο κορδονάκι για δευτερόλεπτα. Κολλάμε τις άκρες του και κάνουμε στρόγγυλο κουλούρι ή πλεξούδα και αμέσως μετά το ρίχνουμε στο σουσάμι, το οποίο έχουμε βάλει κι αυτό σε μια λεκανίτσα.
- Μεταφέρουμε τα κουλούρια μας σε βουτυρωμένο ταψί, με αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος το ταψί σκεπασμένο με μια πετσέτα μέχρι να φουσκώσουν τα κουλούρια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
- Αν τα θέλουμε πιο ξηροψημένα αφήνουμε περισσότερη ώρα. Κοιτάμε την κάτω μεριά και αν χρειαστεί τα γυρνάμε για να πάρουν χρώμα.
- Θα χρειαστείτε 2-3 λαμαρίνες φούρνου, ανάλογα το μέγεθός τους και το σχήμα που θα δώσετε στα κουλούρια σας. Οι πλεξούδες και τα μπαστουνάκια χρειάζονται λιγότερο χώρο.
Σχόλια
Μπράβο!!!Ωραία συνταγή και με λεπτομέρειες!
Θαυμάσια σου έγιναν τα κουλούρια Θεσσαλονίκης!! Θα τα φτιάξουμε σύντομα!
Ωραια συνταγη την εβαλα στα αγαπημενα μου θα την κανω γρηγορα
Πολύ ωραία τα κουλούρια σου Λάρα,μπράβο!!!
Πολύ καλά δοσμένη η συνταγή σου Λάρα ! με όλες τις λεπτομέρειες για σίγουρη επιτυχία!
και εγω θα την κανω σιγουρα,ξετρελαθηκα,μου αρεσαν πολυ.Το μονο που θελω να ρωτησω Λαρα με αυτα τα υλικα ποσα κουλουρια βγαζουμε,ρωταω μηπως να φτιαξω την μιση δοση.
απο τα 15 γραμμαρια μαγιας τα μισα μπαινουν στο προζυμη και τα υπολοιπα στο ζυμωμα την αλλη μερα?αυτο καταλαβα.
kano akribos thn idia syntagh... bgainoyn poly tragana ... mprabo... poy thn anebases..
καλά κατάλαβες Χρύσα,τη μισή μαγιά στο προζύμι και την άλλη μισή στο ζύμωμα.Όσο για την ποσότητα,βγαίνουν αρκετά αλλά δε μπορώ να σου πω ακριβώς πόσα γιατί πάει ανάλογα με το σχήμα που δώσεις και το μέγεθος.Δοκίμασε τη μισή ποσότητα...είναι αρκετή.Αλλά να τα κάνεις λεπτά γιατί φουσκώνουν.
ευχαριστω για την απαντηση Λαρα.
Η φωτογραφία από τη Βιανκα που έφτιαξε τη συνταγή.

την ίδια συνταγή την έκανα ψωμάκι!το μόνο που άλλαξα είναι ότι ζύμωσα δύο φορές,το άφησα να φουσκώσει και μετά το έψησα.το σουσάμι το πρόσθεσα στο τελευταίο ζύμωμα και το έκανα χαρακιές με μαχαίρι.έγινε πολύ νόστιμο.