Κουλουράκια Πασχαλινά
- 200 γρ. βούτυρο πρόβειο
- 150 γρ. φυτικό μαγειρικό λίπος
- 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 9 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- ½ ποτήρι νερού γάλα χλιαρό
- 1 ½ φακελάκι αμμωνία
- 3 βανίλιες
- 1 ½ κιλό αλεύρι μαλακό
- ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα
- Χτυπάμε καλά τα βούτυρα με τη ζάχαρη στο μίξερ.
- Προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Χωριστά σε άλλο μπολ έχουμε χτυπήσει τα ασπράδια σε μαρέγκα.
- Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μίγμα του μίξερ.
- Διαλύουμε στο γάλα την αμμωνία (πάνω από το μίγμα του μίξερ γιατί φουσκώνει).
- Προσθέτουμε τις βανίλιες.
- Μεταφέρουμε το μίγμα σε μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια πολύ μαλακή ζύμη (να κολλάει στα χέρια).
- Αφήνουμε τη ζύμη 1ώρα να ξεκουραστεί
- Βουτυρώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με ζάχαρη κρυσταλλική.
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε λαδόκολλα στο ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240οC-250οC στη μεσαία σχάρα με αντιστάσεις πάνω-κάτω για 5-7 λεπτά ή έως ότου φουσκώσουν και πάρουν ένα ωραίο ανοιχτό χρώμα.
- Βεβαίως δεν ξεχνάμε το πρώτο κουλουράκι που θα φτιάξουμε να έχει επάνω του το σχήμα του σταυρού, για ευλογία.
- Η επιτυχία της συγκεκριμένης συνταγής φαίνεται όταν τα κουλουράκια βγουν αφράτα σαν μπισκότα και εμφανισιακά χωρίς κενά ή τρύπες είτε σε σχήμα κουλουράκι είτε σε σχήμα κοτσιδούλα.
- Το κάθε φακελλάκι αμμωνίας είναι 25-30 γρ.
Η αλήθεια ειναι οτι δεν γνώριζα ότι στο πρώτο κάνουμε σταυρό .
Αύριο θα σε κεράσω καφέ και τα δικά μου κουλουράκια.
Συνεχώς μαθαίνουμε.....Πολύ ωραία εμφάνιση έχουν, Μπράβο!!!
εχω μια ερωτηση
ποσα γρ ειναι ενα φακελακι;
μου εγειναν πολυ ωραια αφρωτα και τραγανα
εκανα τη μιση δοση ,και εβαλα 4 αυγα ειταν λιγο μεγαλουτσικα και μου πηρε λιγο περισοτερο Αλευρι
μπραβο Μαργκο μου για την συνταγη