Καπνιστοί λικουρίνοι ή κέφαλοι
- κεφαλόπουλα,
- αλατι χοντρο,
- νερό,
- ξύλα και ροκανίδια οξιάς.
- Καθαριζουμε απο τα λεπια και τα εντοσθια τα ψαρια μας.
- Κανουμε αλατονερο και μετραμε με το αλατομετρο τους βαθμους της αλατοτητας, πρεπει να ειναι 17 βαθμοι. Αφηνουμε τα ψαρια μας στο αλατονερο μιαμιση μερα και μετα τα βγαζουμε, τα πλενουμε με γλυκο νερο, τα στεγνωνουμε και τα περναμε στα τσιγκελια τους.
- Αναβουμε τη φωτια κατω απ το καπνιστηριο με τα ξυλα της οξυας και περιμενουμε να πεσει η φωτια. Βαζουμε επανω (σε αποσταση βεβαια, οχι πανω στο καρβουνο να καουμε) το χερι μας και μετραμε μεχρι το 10 εαν δεν καιει , ειναι ετοιμο το καρβουνο.
- Βαζουμε τα ψαρια μεσα στο καπνιστηριο και το κλεινουμε, αρχιζουμε σιγα σιγα και ριχνουμε λιγα λιγα τα ροκανιδια οξυας πανω στα καρβουνα ναρχισει να βγαινει σιγα σιγα ο καπνος, αφηνουμε για 8 ωρες (αναλογα βεβαια και τα ψαρια μας ποσο μεγαλα ειναι).
- Μολις καπνιστουν τα βγαζουμε και τα στεγνωνουμε, τα κραταμε στο ψυγειο μας.
Ένας απιθανος μεζες και...παει με ολα.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στους μερακληδες που θα τα κανουν.