Γλυκό δεντράκι
- 250 γρ αλεύρι γ. ο. χ. ,
- 50 γρ αλεύρι για κέικ (φαριν απ ),
- 50 - 80 γρ. άχνη,
- 1 βανίλια,
- 150 γραμ πλήρες γάλα,
- 3/4 κουταλάκι γλυκού ξηρή μαγιά,
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο,
- 50 γρ βούτυρο μαλακό.
- Γέμιση -προαιρετική:
- αποξηραμένα φρούτα,ή σταγόνες σοκολάτας,ή μαρμελάδα.
- Αχνη για το τέλος.
- Ενώνουμε αλεύρια, μαγιά σε μπολ,ζάχαρη και βανίλια.
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε μπρίκι μαζί με το βιτάμ να ζεσταθεί και να λιώσει το βιτάμ.
- Ρίχνουμε το ζεστό γάλα-βιτάμ, ζυμώνουμε αφράτη, μαλακή ζύμη,σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμη και φτιάχνουμε ρολά.
- Συναρμολογούμε το δέντρο μας ξεκινώντας με ένα αστεράκι στην κορυφή,έπειτα κρατώντας-λυγίζοντας το κάθε ρολό στο κέντρο του να κάνει γωνία και τα βάζουμε σε λαδόκολλα ,γυρίζουμε λίγο τις άκρες με τρόπο που θα σχηματίζουν κλαδιά.
- Το ένα ρολό θα μπαίνει στο κενό-γωνία του πρώτου κ.ο.κ. όπως φαίνονται στις φωτό.
- Αν θέλουμε να βάλουμε γέμιση θα ανοίξουμε φυλλαράκια στενά,θα βάλουμε κατά μήκος ότι μας αρέσει και θα τυλίξουμε σε ρολό.
- Περνάμε το δεντράκι μας με γάλα αραιωμένο ή αυγό ελαφρά χτυπημένο (εμένα δεν μου αρέσει το αυγό και δεν έβαλα) ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο για 20-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας να ροδίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με άχνη.
Μπορούμε να φτιάξουμε απλό γλάσο με άχνη και ζεστό νερό ή χυμό ,ανακατεύουμε καλά σε πηχτό γλάσο και ρίχνουμε πάνω στο δέντρο μας, πασπαλίζουμε με πολύχρωμη τρούφα.
Καλές γιορτές να έχουμε!