Γκούλας
-
1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο σε κύβους κομμένο, από πόδι (γίνετε και από μοσχαρίσιο κρέας ελιά)
-
1 κιλό κρεμμύδια σε κύβους κομμένα
-
3 κ.σ. φυτίνη
-
1 κ,σ. ζάχαρη
-
2 κ,σ. κάρυ
-
2 κ,σ. πάπρικα
-
2 δαφνόφυλλα
-
3 γαρύφαλλα
-
1 κ,γ. σποράκια μουστάρδας
-
1 πιπεριά κόκκινη
-
1 κ,σ. ντομάτα πελτέ, όχι αραιωμένη σε νερό
-
½ κούπας κονιάκ
-
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
-
1 τσίλι
-
2 κ,σ. αν έχετε, καρύκευμα με 7 βότανα, βάλτε και από αυτό
-
Βάζουμε την Φυτίνη να κάψει, ρίχνουμε και την ζάχαρη να ξανθύνει
-
Βάζουμε το κρέας και καβουρδίζουμε (βγάζει πολύ νερό)
-
Ανακατεύουμε συνέχεια έως να πιει όλο το νερό και να πάρει το κρέας ένα σκούρο χρώμα
-
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα και πάντα κάνουμε ανακάτεμα καλό
-
Αν αρχίσει να κολλά στον πάτο της κατσαρόλας, ρίξτε λίγο ζεστό νερό και ανακατέψτε το καλά
-
Όταν τα κρεμμύδια πάρουν ένα σκούρο χρώμα, ρίχνουμε το κονιάκ, διότι αυτό βοηθά να είναι το κρέας μαλακό και παίρνει και μια ξεχωριστή γεύση
-
Ρίχνουμε και τον πελτέ ντομάτας και το ανακατεύουμε καλά
-
Μετά όλα τα άλλα υλικά και τόσο ζεστό νερό που να το σκεπάζει πολύ καλά, δηλαδή σχεδόν 2 λίτρα
-
Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου για 2 ώρες
-
Αν χρειασθεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμη
-
Αν το θέλετε για σούπα δεν θα το «δέσετε» το φαγητό
-
Αν θέλετε να το σερβίρετε με μακαρόνια ή ρύζι, τότε θα το «δέσετε» με λίγο νερό και νισεστέ