Γεμιστό φιλέτο γαλοπούλας
Αντί να χρησιμοποιήσουμε μια τεράστια γαλοπούλα, το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσουμε το στήθος της γαλοπούλα και να το γεμίσουμε και να το δέσουμε ρολό. Έτσι έχουμε ένα κολοσχηματισμένο ρολό γαλοπούλας γεμιστό!
- 2 φιλέτα γαλοπούλας ενωμένα και ανοιγμένα όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να χωρέσει τη γέμισή μας, δουλειά που θα κάνει ο χασάπης μας.
- 1 φλιτζάνι λαδι
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο΄
- 2 σκελ. σκόρδο στην πρέσα
- 250 γρ κιμά μοσχαρίσιο
- 200 γρ, σουτζούκι ελαφρύ, ή λουκάνικο ψιλοκομμένο με το μαχαίρι σαν κιμάς
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες (προαιρ.)
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές (προαιρ.)
- 1 μικρό σακουλάκι κουκουνάρι που έχουμε σοτάρει σε τηγανάκι για λίγο, ώστε να ροδίσει.
- μισή χούφτα ηλιόσπορους
- 5 -10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 3-4 κ.σ. ρύζι βρασμένο ή και ωμό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξύλο κανέλα
- 1,5 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
- μισό ποτήρι νερό ή ζωμό (νερό+κύβο)
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό
- 2 - 3 πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες
- 6-7 δαμάσκηνα
- 5-6 καρότα μικρά
- Μισή κούπα κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρφο για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τον κιμά, το σουτζούκι ή λουκάνικο και σε δυνατή φωτιά τον ανακατεύουμε καλά μέχρι να ροδίσει, περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, την κανέλλα, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι, το ρύζι, ηλιόσπορους και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το 1 ποτήρι κόκ. κρασί και αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγο ο κιμάς.Όταν στεγνώσει από τα υγρά του, βάζουμε το μαϊντανό και βγάζουμε από τη φωτιά.
- Απλώνουμε το φιλέτο στον πάγκο της κουζίνας ανοιχτό, αλατοπιπερώνετε, βάζουμε τη μουστάρδα, προσθέτουμε το τυρί και βάζουμε επάνω τη γέμιση, αφού αφαιρέσετε τα φύλλα δάφνης.
- Τυλίγουμε σε ρολό και στερεώνουμε με σπάγκο ψησίματος ή σιλικόνης.
- Αλατοπιπερώνετε καλά το ρολό και το βάζετε σε ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνετε στο ταψί τις πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια, τα δαμάσκηνα, τα καρότα, το βούτυρο, το κρασί και μισό φλιτζάνι ζωμό η νερό.
- Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Το σερβίρουμε με τα λαχανικά και ρύζι μπασμάτι σοταρισμένο με κουρκουμάς.