Γαλλικά Ψωμάκια
80 g νερό χλιαρό
120 γραμμάρια γάλα χλιαρό
4 γρ φρέσκια Μαγιά
6 γρ ζάχαρη
10 γρ αλάτι
300g αλεύρι τύπου 550
24 γραμμάρια βούτυρο για τη ζύμη
+ λίγο βούτυρο στην κορυφή
Διαλύστε τη Μαγιά στο μείγμα γάλακτος / νερού.
Αναμείξτε όλα τα στεγνά συστατικά ρίξετε και το μίγμα Μαγιάς
Ανακατέψτε όλα μαζί με μια σπάτουλα και στη συνέχεια ζυμώστε στην επιφάνεια εργασίας σε μια ομαλή ζύμη.
Μόλις η ζύμη είναι εύπλαστη ανοίγουμε λίγο σε χοντρό φύλλο και τοποθετήστε το κρύο βούτυρο σε μικρά κομμάτια και ζυμώστε απαλά μέχρι να ενωθεί με την ζύμη.
Βάλτε τη ζύμη σε ένα μπολ και αφήστε το με μια πετσέτα σκεπασμένο για περίπου 60 λεπτά να φουσκώσει.
Ζυμωνουμε ξανά ελαφρά και αφήστε τα για 60 λεπτά παλι σκεπασμένο να φουσκώσει η ζύμη.
Ανοίγουμε την ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και διαιρέστε σε 8 μέρη με την κάρτα ζύμης (σαν αυτή που έχουμε για την πίτσα).
Πλάθουμε 8 μπαλάκια και τοποθετείτε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αφήνετε σκεπασμένα να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς. Βάζουμε στον πάτο του φούρνου ένα πιάτο με νερό να ζεσταθεί και αυτό. Όσο θα ψήνονται τα ψωμάκια θα το έχετε καί αυτό μεσα
Πασπαλιζουμε με λίγο αλεύρι και με ξυράφι κόψτε μια φορά κάθετα λίγο το πάνω μέρος και βάλτε ένα μικρό κομμάτι κρύο βούτυρο στην κορυφή.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς περίπου 13- 15λεπτά ίσως και λίγο περισσότερο ώσπου να πάρουν ωραίο χρώμα .