Φιλέτο χοιρινό με σάλτσα μανιταριών
Αγαπημένο πιάτο το φιλέτο με τη σάλτσα μανιταριών για το κυριακάτικο τραπέζι, αλλά και για μπουφέ ή για επίσημο τραπέζι!
- 2 ψαρονέφρια ολόκληρα
- Μισό κιλό μανιτάρια σε φετάκια
- 1 κ.σ. βούτυρο ή λίγο λάδι
- 1 κρεμμύδι μικρό ξερό τριμμένο
- 2 κ.γλ. μουστάρδα
- 1 κ.γλ. αλεύρι
- Μισή κούπα κονιάκ
- Μισή κούπα κρασί ή και παραπάνω
- 1 κύβο κρέατος σε μισή κούπα νερό διαλυμένο (προαιρ.)
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.γλ. φρέσκο θυμάρι
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλ/νο
- Καθαρίζω με βρεγμένο πανί τα μανιτάρια και τα κόβω φετάκια. Τα σοτάρω με λίγο λάδι στο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά για λίγο. Τα αφαιρώ από το τηγάνι.
- Προσθέτω το βούτυρο ή το λάδι και σοτάρω τα αλατοπιπερωμένα ψαρονέφρια από όλες τις πλευρές. Προσθέτω το κρεμμύδι, τη μουστάρδα και σβήνω με το κονιάκ και προσθέτω και τα σοταρισμένα μανιτάρια
- Ραντίζω το αλεύρι πάνω στα ψαρονέφρια, ρίχνω το κρασί, το ζωμό, θυμάρι και κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας μου και αφήνω να ψηθεί το κρέας μου περίπου 15 με 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα. Προς το τέλος ρίχνουμε λίγο βούτυρο και τον ψιλ/μενο μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρω με πατάτες σαν τηγανητές και σπανάκι σοτέ.
- Μπορούμε να βάλουμε και ένα κουτί μανιτάρια κονσέρβα, αφού τα ξεπλύνουμε από το υγρό της κονσέρβας και έτσι να παραλείψουμε το σοτάρισμα των μανιταριών, αλλά με τα φρέσκα είναι καλύτερα.
- Μπορούμε να βάλουμε και άγρια μανιτάρια, για περισσότερη γεύση και άρωμα.
- Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να μαρινάρουμε το κρέας μας από την προηγούμενη μέρα ή για κάποιες ώρες σε ένα μείγμα από κονιάκ, κρασί και φρ. Θυμάρι ή ξερό. Σπεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο.