Bασιλόπιτα με γέμιση μπακλαβά
Μια εύκολη και πολύ νόστιμη Βασιλόπιτα - κέικ από τον Ανδρέα Λαγό ! Καλή γλυκιά χρονιά να έχουμε με υγεία!
- Για τη γέμιση:
- 80 γρ. αμύγδαλα
- 80 γρ. φουντούκια
- 30 γρ. κουκουνάρι
- 5 κ.σ. σουσάμι
- 1/4 κ.γ. κανέλλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ.γ. μπαχάρι
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
- 5 κ.σ. μέλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι.
- Για το κέικ:
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
- 150 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο
- 80 γρ. ζάχαρη
- 3 αβγά
- 1 κ.γ. βανίλια υγρή
- 150 γρ. μέλι
- 200 γρ. γάλα φρέσκο.
- Για την επικάλυψη:
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 60 γρ. μέλι
- 3 κ.σ. κονιάκ
- 100 γρ. αμύγδαλα & φουντούκια .
- Για τη γέμιση:
- Καβουρδίζουμε και τρίβουμε σε χοντρά κομμάτια τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι και το σουσάμι. Τρίβουμε την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Βάζουμε σε ένα μπολ τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, το κουκουνάρι, το σουσάμι, ξύσμα από πορτοκάλι και μέλι. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και την κανέλλα. Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Για το κέικ μελιού:
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη με βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν κρέμα. Βάζουμε ένα – ένα τα αβγά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, την υγρή βανίλια, μέλι, αμύγδαλο τριμμένο, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι και ανακατεύουμε στο μίξερ ή με το χέρι, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα για κέικ.
- Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στις φόρμες και τις αλείφουμε με μαργαρίνη με βούτυρο. Στρώνουμε μία δόση ζύμης και μία δόση γέμισης. Προσθέτουμε ζύμη, μετά γέμιση και τέλος σκεπάζουμε με τη ζύμη. Βουτάμε τα δάχτυλα μας στο κονιάκ και πιέζουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας για να βγει όταν ψηθεί, πιο επίπεδη από πάνω.
- Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου , μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι όταν τρυπήσουμε το κέντρο του κέικ.
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και τo αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
- Για την επικάλυψη:
- Ανακατεύουμε το κονιάκ με το μέλι για να γίνουν σιρόπι.
- Χοντροκόβουμε και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Όταν κρυώσει το κέικ, περιχύνουμε όλη την επιφάνεια με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και μέλι.
Εγώ δεν καβούρδισα τα αμύγδαλα , δεν έβαλα φουντούκια και σουσάμι δεν αρέσουν στα παιδιά μου . Επίσης δεν πρόσθεσα στο τέλος το μέλι όπως έκανε ο σεφ ,έχει ήδη πάρα πολύ το κέικ,το σιρόπι. Η συνταγή εδώ : http://chefonair.gr/syntages/vasilopita-gemisi-mpaklava/