Τυροπιτάρες Καρυστινές
Παραδοσιακές πολύ νόστιμες τυροπιτάρες του τόπου μου,με απλά υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι μας.
Ζυμαράκι:
- 1κ. αλεύρι για όλες της χρήσεις,
- 1 φλ. του ελληνικού καφέ λάδι,
- 1/2 φλ. του ελληνικού καφέ ξύδι,
- 1 φλ. περίπου ζεστό νερό,
- 1 κ. αλάτι.
Γέμιση:
- 300 γρ. φέτα Ή μυζήθρα από βαρελίσιο τυρί,
- 200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο,
- λίγο πιπέρι.
- Ρίχνουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα, προσθέτουμε το λάδι,ξύδι,αλάτι και σιγά σιγά το νερό ζυμώνοντας μαλακή ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 30΄περίπου.
- Σε ένα μπολ ενώνουμε τα τυριά τρίβοντας την φέτα με ένα πιρούνι,ανακατεύουμε με το κεφαλοτύρι, ρίχνουμε και λίγο πιπέρι(προαιρετικά).
- Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και με ένα πιάτο το κόβουμε στο μέγεθος του τηγανιού μας. Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση ,αφήνοντας κενό γύρω -γύρω ,ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο,το βάζουμε απάνω και κλείνουμε καλά πιέζοντας με πιρούνι. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο φτιάχνοντας και τις υπόλοιπες τυροπιτάρες.
- Βάζουμε ένα τηγάνι με λάδι να κάψει ,χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και βάζουμε μια -μια τις πίτες μας τις τηγανίζουμε γυρίζοντάς τες μόλις πάρουν χρώμα ,προσέχοντας να μην μας καούν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα λάδια , τις σερβίρουμε ζεστές.
Τυριά μπορείτε να βάλετε όποια σας αρέσουν η τοπική συνταγή γίνεται με αλμυρή μυζήθρα από βαρελίσιο τυρί. Το πιάτο μας βοηθάει να κοπούν όλες ισομεγέθη,επίσης μπορούμε σε κάθε φύλλο στρογγυλό να βάλουμε γέμιση στο μισό και να το κλείσουμε σε μισοφέγγαρο όπως στις φωτό. Όπως κι αν τις φτιάξετε είναι πολύ νόστιμες! Η δοσολογία που δίνω κάνει αρκετές(ανάλογα το πόσο λεπτό θα ανοίξουμε το φυλλο μας) μπορούμε να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη βάζοντάς τες μια μια σε σακουλάκια τροφίμων και ότι ώρα τις χρειαστούμε όπως είναι από την κατάψυξη στο τηγάνι,δεν θέλουν ξεπάγωμα!