Τσουρέκι πολίτικο
Στις παλιές νοικοκυρές η τέλεση των τσουρεκιών τους ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Από την προηγούμενη ημέρα έπρεπε να πλυθούν και να καθαριστούν καλά (τότε δεν υπήρχαν και θερμοσίφωνες μπανιέρες και λοιπές πολυτέλειες που έχουμε σήμερα). Τα παιδιά εναγωνίως περίμεναν να βουτήξουν τα χεράκια τους στη μυρωδάτη και αφράτη ζύμη. Με το μυαλουδακι τους γεμάτο όμορφες εικόνες για τις γιορτές που έρχονταν, γεμάτοι χαρά λοιπόν άρχιζαν την παρασκευή των τσουρεκιών τους. Πρώτος κανόνας για τα τσουρέκια μας λοιπον ειναι: καθαρα χερακια, ορεξη μεγαλη , μυαλό γεμάτο όνειρα και ολα τα υλικά ζεστά.
- 2 κιλα αλευρι
- 240 γρ.μαγια
- 10 αυγα
- 3 1/2 φλυτζ.του νες καφε ζαχαρη
- 1 φλ. γαλα
- 1 3/4 φλ. βουτυρο φρεσκο
- απο 2 σακκουλακια κακουλε και μαχλεπι
- ξυσμα απο ενα πορτοκαλι και απο ενα λεμονι
- λιγο αλατι
- για επανω στα τσουρεκια 2 κροκκαδια με λιγο νερακι και βαζουμε αμυγδαλα η σουσαμι
- Στο μισο γαλα λειωνουμε την μαγια μας, με λιγο ζαχαρη και λιγο αλευρι να γινει χυλος, σκεπαζουμε την μαγια μας σε ζεστο μερος μεχρι να κανει φουσκαλες.
- Χτυπαμε τα αυγα με τη ζαχαρη. Ζεσταινουμε καλα το γαλα και ριχνουμε μεσα τα μυρωδικα (σε ζεστο γαλα απελευθερωνουν καλυτερα ολα τους τα αρωματα), προσθετουμε το ξύσμα.
- Κανουμε μεσα σε μια λεκανη λακουβα στο αλευρι μας και ριχνουμε πρωτα το γαλα ,μετα αυγα με την ζαχαρη, προσθετουμε την μαγια, αρχιζουμε να ζυμωνουμε εχοντας διπλα μας το ζεστο βουτυρο για ποτισμα, ζυμωνουμε μεχρι ν απορροφηθει το βουτυρο.
- Σκεπαζουμε τη λεκανη μας σε ζεστο μερος η στο φουρνο της κουζινας, εαν την βαλουμε στην κουζινα πρωτα την αναβουμε στους 50 βαθμους για 10 λεπτα,κλεινουμε τον φουρνο και βαζουμε στον πατο ενα ταψι με νερο(το ζυμαρι για να ανεβει θελει υγρασια). Σκεπαζουμε με μια λαδωμενη εσωτερικα σακκουλα την λεκανη μας (για να μην κολλησει οταν ανεβει το ζυμαρι) και την βαζουμε μεσα στο φουρνο, μολις διπλασιαστει σε ογκο αρχιζουμε και πλαθουμε σε ζεστο μερος τα τσουρεκια μας, αφηνουμε τα ταψια σε ζεστο μερος να διπλασιαστει ο ογκος τους.
- Αυτο που θα ψησουμε πρωτο, το βαζουμε παλι μεσα στον φουρνο ετσι ωστε να γινει γρηγοροτερα, ετσι μ αυτο τον τροπο προλαβαινουμε και τα αλλα ταψια να τα ψησουμε στην σωστη τους κατασταση ετσι ωστε να μην αρχισουν κα καθονται, αλειφουμε με αυγο οταν ειναι να φουρνισουμε, εαν τα αλειψουμε πιο μπροστα δεν θα τα αφησει το αυγο να ανεβουν σωστα.
- Ψηνουσε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 20 λεπτα, στο ενδιαμεσο βαζουμε αλουμινοχαρτο για να μην τα καψουμε. Το τσουρεκι πρεπει να βγαινει απο τον φουρνο νωπο (διοτι με τις μερες χανει την υγρασια του) εαν τα ψησουμε περισσοτερο θα στεγωσουν πολύ, και επειδη "περι ορεξεως ουκ εστιν λογος" εαν τα θελετε πιο στεγνα ψηστε τα 30 με 35 λεπτα
Εαν πετυχει η συνταγη θα σας βγουν 8 τσουρεκια.