Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Yankees' DJ LeMahieu Scratched From Starting Lineu
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:44
Fernando Tatis Jr. Can take Trevor Bauer Deep, Tau
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:43
Newbie Mekhi Becton Is made up of Presently Stated
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:43
Barcelona's Griezmann Fixed in the direction of be
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:42
Vrabel 'Absolutely Enthusiastic' toward Insert Jon
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Jaguars Fixed In the direction of Generate toward
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Ja'Marr Chase Functions With Previous All-Qualifie
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Peyton Manning Clears the Air upon How he Qualifie
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:37
Απ:Συνταγές light
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:20
Απ:Σχολιάζουμε στον κατάλληλο χώρο!
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:13
Απ:Φωτογραφίες στα σχόλια των συνταγών μας ( Ν...
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:12
Απ:χρηστες κ συνταγες τους
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:11
Plasmolifting Σωλήνες PRP
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:09
With Fournette Back again, How Massive of a Will
Rickey 16.8.2021 6:35
What Are The Saints Strongest Employment Likely In
Rickey 16.8.2021 6:35
Vrabel Ranks Amongst Belichick's Most straightforw
Rickey 16.8.2021 6:34
Kansas Metropolis Chiefs Exchange for Baltimore
Rickey 16.8.2021 6:33
2022 WR Kevin Thomas Announces Greatest 5
Rickey 16.8.2021 6:32
3 Storylines towards Keep an eye on with Bengals O
Rickey 16.8.2021 6:32
3 Storylines towards Observe with Bengals OTAs Loo
Rickey 16.8.2021 6:31
Περισσότερα...


Τσουρέκι πολίτικο

recipe image
Προστέθηκε απόBarBarBar, Παρασκευή, 29 Μάιος 2015
none
Περιγραφή

Στις παλιές νοικοκυρές η τέλεση των τσουρεκιών τους ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Από την προηγούμενη ημέρα έπρεπε να πλυθούν και να καθαριστούν καλά (τότε δεν υπήρχαν και θερμοσίφωνες μπανιέρες και λοιπές πολυτέλειες που έχουμε σήμερα). Τα παιδιά εναγωνίως περίμεναν να βουτήξουν τα χεράκια τους στη μυρωδάτη και αφράτη ζύμη. Με το μυαλουδακι τους γεμάτο όμορφες εικόνες για τις γιορτές που έρχονταν, γεμάτοι χαρά λοιπόν άρχιζαν την παρασκευή των τσουρεκιών τους. Πρώτος κανόνας για τα τσουρέκια μας λοιπον ειναι: καθαρα χερακια, ορεξη μεγαλη , μυαλό γεμάτο όνειρα και ολα τα υλικά ζεστά.

Συστατικά
  • 2 κιλα αλευρι
  • 240 γρ.μαγια
  • 10 αυγα
  • 3 1/2 φλυτζ.του νες καφε ζαχαρη
  • 1 φλ. γαλα
  • 1 3/4 φλ. βουτυρο φρεσκο
  • απο 2 σακκουλακια κακουλε και μαχλεπι
  • ξυσμα απο ενα πορτοκαλι και απο ενα λεμονι
  • λιγο αλατι
  • για επανω στα τσουρεκια 2 κροκκαδια με λιγο νερακι και βαζουμε αμυγδαλα η σουσαμι
Οδηγίες
  1. Στο μισο γαλα λειωνουμε την μαγια μας, με λιγο ζαχαρη και λιγο αλευρι να γινει χυλος, σκεπαζουμε την μαγια μας σε ζεστο μερος μεχρι να κανει φουσκαλες.
  2. Χτυπαμε τα αυγα με τη ζαχαρη. Ζεσταινουμε καλα το γαλα και ριχνουμε μεσα τα μυρωδικα (σε ζεστο γαλα απελευθερωνουν καλυτερα ολα τους τα αρωματα), προσθετουμε το ξύσμα.
  3. Κανουμε μεσα σε μια λεκανη λακουβα στο αλευρι μας και ριχνουμε πρωτα το γαλα ,μετα αυγα με την ζαχαρη, προσθετουμε την μαγια, αρχιζουμε να ζυμωνουμε εχοντας διπλα μας το ζεστο βουτυρο για ποτισμα, ζυμωνουμε μεχρι ν απορροφηθει το βουτυρο.
  4. Σκεπαζουμε τη λεκανη μας σε ζεστο μερος η στο φουρνο της κουζινας, εαν την βαλουμε στην κουζινα πρωτα την αναβουμε στους 50 βαθμους για 10 λεπτα,κλεινουμε τον φουρνο και βαζουμε στον πατο ενα ταψι με νερο(το ζυμαρι για να ανεβει θελει υγρασια). Σκεπαζουμε με μια λαδωμενη εσωτερικα σακκουλα την λεκανη μας (για να μην κολλησει οταν ανεβει το ζυμαρι) και την βαζουμε μεσα στο φουρνο, μολις διπλασιαστει σε ογκο αρχιζουμε και πλαθουμε σε ζεστο μερος τα τσουρεκια μας, αφηνουμε τα ταψια σε ζεστο μερος να διπλασιαστει ο ογκος τους.
  5. Αυτο που θα ψησουμε πρωτο, το βαζουμε παλι μεσα στον φουρνο ετσι ωστε να γινει γρηγοροτερα, ετσι μ αυτο τον τροπο προλαβαινουμε και τα αλλα ταψια να τα ψησουμε στην σωστη τους κατασταση ετσι ωστε να μην αρχισουν κα καθονται, αλειφουμε με αυγο οταν ειναι να φουρνισουμε, εαν τα αλειψουμε πιο μπροστα δεν θα τα αφησει το αυγο να ανεβουν σωστα.
  6. Ψηνουσε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 20 λεπτα, στο ενδιαμεσο βαζουμε αλουμινοχαρτο για να μην τα καψουμε. Το τσουρεκι πρεπει να βγαινει απο τον φουρνο νωπο (διοτι με τις μερες χανει την υγρασια του) εαν τα ψησουμε περισσοτερο θα στεγωσουν πολύ, και επειδη "περι ορεξεως ουκ εστιν λογος" εαν τα θελετε πιο στεγνα ψηστε τα 30 με 35 λεπτα
Λίγα μυστικά ακόμα

Εαν πετυχει η συνταγη θα σας βγουν 8 τσουρεκια.

Σχόλια
Μεταφορά στην κορυφή