Τσουρέκι Λουλουδάτο
- 500 γρ. αλεύρι
- 30 γρ. φρέσκια μαγιά
- 100 γρ. ζάχαρη
- ¼ λίτρου ζεστό γάλα ή νερό
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 αυγό
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κρόκο για το άλειμμα
- μαρμελάδα βερίκοκο για το άλειμμα
Γέμιση
- 100 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο
- 2 βανίλιες
- 3 κ,σ. νερό
- 200 γρ. φουντούκια αλεσμένα η καρύδια
- 200 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
- Ανακατεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη, προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στην λεκάνη του μίξερ με τον γάντζο
- Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
- Μοιράζουμε την ζύμη στα δύο, ανοίγουμε ένα φύλλο 25Χ30, βάζουμε την μισή γέμιση το κάνουμε ένα ρολό και κόβουμε μέχρι κάτω με το ψαλίδι σε κομμάτι
- Μετά από κάτω πάλι σε κομμάτι και το γέρνουμε προς τη δεξιά μεριά
- Μετά κόβουμε το επόμενο και το γέρνουμε στην αριστερή μεριά εναλλάξ (βλέπετε φωτό)
- Τελειώνουμε και αλείφουμε με αυγό
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη χοντρή ή αμύγδαλα ή με τίποτα
- Αν θέλουμε αφήνουμε να φουσκώσει για 20 -30 λεπτά και ψήνουμε για 45 λεπτά