Τούρτα Σουδάκια καραμέλα
Ζύμη Φλώρας
- 125 γρ βούτυρο η βιτάμ μαλακό
- 75 γρ ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κρόκο αβγού
- 200 γρ αλεύρι
- 2 κ,σ παγωμένο νερό
Ζύμη για τα σουδάκια
- 200 ml γάλα
- αλάτι
- 100 γρ βούτυρο η βιτάμ
- 200 γρ αλεύρι
- 200 ml νερό
- 5 αυγά
Κρέμα
- 500 ml γάλα
- 2 κ,γ κανέλλα
- 1 βανίλια
- 6 κρόκους αβγών
- 100 γρ ζάχαρη
- 30 γρ αλεύρι
- 5 φύλλα ζελατίνη
- 2 κ,σ αμαρέτο η εσάνς πικραμύγδαλο
- 250 ml κρέμα γάλακτος
Καραμέλα
- 250 γρ ζάχαρη
- 1 κ,γ χυμό λεμονιού
- 125 ml νερό
Για το πασπάλισμα
- 2 κ,γ ζάχαρη άχνη
- Mε τα πρώτα υλικά κάνουμε την ζύμη πάστας Φλώρας.
- Tην τυλίγουμε σε μια μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες
κρέμα
- Βάζουμε το γάλα, κανέλλα και βανίλια να πάρουν μια βράση.
- Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη και το αλεύρι σε μια κρέμα.
- Ρίχνουμε μέσα και το καυτό γάλα.
- Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και πάντα με ανακάτεμα το αφήνουμε να βράσει.
- Βάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό να μαλακώσει και μετά την στύβουμε καλά, την ρίχνουμε στην ζεστή κρέμα, προσθέτουμε και το λικέρ αμαρετο ή την εσανς
- Την αφήνουμε να κρυώσει και την ανακατεύουμε πότε πότε για να μην σβολιάσει.
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
- βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα 26αρα την ζύμη πάστας φλώρας, την τρυπάμε με ένα πιρούνι και την βάζουμε στο ψυγείο.
ζύμη σου
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, νερό, την πρέζα αλάτι και το βούτυρο να βράσουν.
- Ρίχνουμε μονομιάς το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- Ανακατεύουμε όσο να γίνει μια ζύμη.
- Το βάζουμε στην λεκάνη του μίξερ και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά.
- Τα 2/3 της ζύμης τα βάζουμε σε μια σακούλα για γαρνιτούρες (κορνέ) με ένα αρκετά μεγάλο άνοιγμα.
- Το βάζουμε επάνω στην ζύμη πάστας Φλώρας με σχέδιο σαλιγκαριού.
- Ψήνουμε στους 200°βαθμούς για 35-40 λεπτά.
- ΄Οταν ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει.
- Με την υπόλοιπη ζύμη από τα σου κάνουμε 12 σουδάκια και τα ψήνουμε και αυτά στους 200 βαθμούς και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε με απαλές κινήσεις στην κρέμα .
- γεμίζουμε με λίγη από την κρέμα τα σουδακια .
καραμέλα
- Ζάχαρη 125 ml νερό και χυμό λεμονιού.
- Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά έως να πάρουν ένα χρώμα χρυσό καφέ.
- Μετά βουτάμε τον πάτο της κατσαρόλας σε κρύο νερό
- Βουτάμε τα γεμιστά με την κρέμα σουδακια στην καραμέλα και τα βάζουμε στις άκρες της ψημένης βάσης. Στην μέση βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα.
- Την βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Ζεσταίνουμε λίγο την καραμέλα και με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια ,όπως της αράχνης.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
- Όποιος θέλει μπορεί να μην φτιάξει τα μικρά σουδακια, αλλά μπορεί να τα αγοράσει έτοιμα κατεψυγμένα, γεμιστά με κρέμα, έτσι κάνει οικονομία χρόνου.
- Αλλά και την καραμέλα όποιος θέλει την φτιάχνει.
- Γίνεται και με γλασο .
- Ζάχαρη άχνη και λίγο χυμό λεμονιού και με αυτό κολλάμε τα σουδάρια και τα βάζουμε στις άκρες της ψημένης βάσης.