Τούρτα πικρής σοκολάτας με ρούμι και μέλι
Για τη βάση
- ½ φλ/νι κονιάκ
- 1 βανίλια
- 1 φλ/νι βούτυρο
- ½ φλ/νι κακάο
- 5 αυγά
- 1 φλ/νι ζάχαρη
- 1 φλ/νι αλεύρι που φουσκώνει
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος ζεστή
- 400 γρ. κουβερτούρα πικρή
- 2 κ.σ. μέλι
- 3 κ.σ. ρούμι
- 1 φλ/νι ξηρούς καρπούς καβουρνισμένους
Για την κρέμα
- Σε λεκάνη ανακατεύω με σπάτουλα την κουβερτούρα με τη ζεστή κρέμα γάλακτος και το μέλι, να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα μείγμα.
- Στο τέλος προσθέτω το ρούμι και ανακατεύω πάλι.
- Το αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει κανένα τέταρτο.
Για το παντεσπάνι
- Βάζω όλα τα υλικά για τη βάση στο μίξερ και τα χτυπώ 2 λεπτά στη μικρή ταχύτητα και 2 λεπτά στη δυνατή.
- Το μείγμα αυτό το βάζω σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 26 εκ.με σούστα. Τη φόρμα την τυλίγω με αλουμινόχαρτο για τυχόν διαρροές και ψήνω στους 175ο για 20΄-30’ λεπτά και κάνω τη δοκιμή με το μαχαίρι για να δω αν έχει ψηθεί ή θέλει κι άλλο ψήσιμο.
- Τη βάση παντεσπάνι δεν τη βγάζω από τη φόρμα και την αφήνω να κρυώσει εκεί μέσα.
- Το παντεσπάνι μετά θα το ραντίσω με σιρόπι (ζάχαρη, νερό, ρούμι, βράσιμο για 2 λεπτά).
- Πάνω στο βρεγμένο παντεσπάνι βάζω τους ξηρούς καρπούς και τέλος την γκανάς σοκολάτας από το ψυγείο.
- Την αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο και τη στολίζω με τρίμματα σοκολάτας (εγώ δεν τα έβαλα) ή σπασμένα κομμάτια καραμέλας που θα φτιάξετε με ζάχαρη που θα ψηθεί πάνω στη φωτιά και θα γίνει καραμέλα.
- Όταν θέλετε να τη σερβίρετε θα τη βγάλετε από τη φόρμα.
- Καλό είναι να τη βγάζετε κανένα 10λεπτο από το ψυγείο πριν τη σερβίρετε.
Aπό την Αργυρώ