Τούρτα με κιμά
Φτιάχνουμε μια υπέροχη σε εμφάνιση και γεύση τούρτα με κιμά για να σερβίρουμε σε μπουφέ ή στους αγαπημένους μας. Είναι εύκολη, ζουμερή και ιδιαίτερη γιατί χρησιμοποιούμε τορτίγιες σε στρώσεις.
- Για τη γέμιση
- Μισό κιλό κιμά από μοσχάρι ή χοιρινό ή μικτό
- μισή κούπα λάδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
- 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
- μισή κούπα κρασί
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 κουτί κονκασέ
- 2 κ.σ.κέτσαπ
- 1 κ.σ. σόγια (προαιρ.)
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.γλ. πάπρικα
- λίγη κανέλα, μπαχάρι, δαφνόφυλλο
- 1 κύβο κρέατος σε 1 κούπα νερό
- Μπεσαμέλ
- 3 κούπες γάλα
- 3 κ.σ. λάδι ή βούτυρο
- 3 κ.σ. κορν φλάου
- 1 αυγο
- μισό κύβο λαχανικών
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλάτι , πιπέρι
- Επιπλέον
- 1 πακέτο τορτίγιες μεγάλες (μεξικάνικες πίτες) , το πακέτο έχει 6
- 1 φόρμα 26 Νο με αποσπώμενο πάτο
- 2 φλιτζάνια παρμεζάνα ή διάφορα κίτρινα τυριά πικάντικα με γεύση
- Φτιάχνουμε τον κιμά, σοτάροντας στο λάδι σε δυνατή φωτιά αρχικά τον κιμά, μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το καρότο. Όταν δεν υπάρχουν υγρά, προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για λίγο. Σβήνουμε με τη σόγια και το κρασί.Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τον κιμά. Προσθέτουμε 1 κούπα νερό και αφήνουμε να βράσει η κιμάς για 20 λεπτά περίπου. Θέλουμε να μείνει στο τέλος αφού ψηθεί χωρίς υγρά.
- Για τη μπεσαμέλ ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ρίχνουμε σαν βροχή το κρονφλέικς, ανακατεύουμε για λίγο να ξανθύνει. Προσθέτουμε το γάλα μας σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά για να μη σβολιάσει. Ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά και όταν νιώθουμε ότι πήζει κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με ταχύτητα το αυγό.
- Συναρμολόγηση: Παίρνω τη φόρμα τη λαδώνω και βάζω την πρώτη πίτα πάνω βάζω 3 με 4 κ.σ. μπεσαμέλ, από πάνω προσθέτω κιμά βροχηδόν,χωρίς ζουμιά και μετά τριμμένο τυρί.
- Το ίδιο επαναλαμβάνω και στις επόμενες στρώσεις, στο τέλος βάζω την τελευταία πίτα, μπεσαμέλ και τυρί. Και έχουμε 6 πίτες 5 στρώσεις μπεσαμέλ- κιμά - τυριού, φροντίζουμε να ισομερίσουμε τις ποσότητες, κρατώντας και μπεσαμέλ με τυρί για το τέλος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις στους 190 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά. Αφήνουμε περίπου 15 λεπτά να σταθεί και μετά κόβουμε.
Σε περίπτωση που η μπεσαμέλ βγει σφικτή προσθέστε λίγο ζεστό νερό ή γάλα
Αν βγει αραιή, τότε διαλύστε μισό κ.γλ. κορν φλάου σε ελάχιστο κρύο νερό και ρίξτε το στο μείγμα.
Φροντίζουμε οι πίτες μας να είναι ακριβώς με τη διάμετρο της φόρμας.