Τηγανιτές πατάτες της γιαγιάς
Να τηγανίσουμε πατάτες φαίνεται να είναι απλό. Για να κάνουμε όμως τραγανές πεντανόστιμες, καλοψημένες πατάτες ακολουθούμε τη συνταγή της γιαγιάς.
- 1 κιλό πατάτες κατάλληλες για τηγάνι.
- Καλό ελαιόλαδο.
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- Αλάτι.
- Παγωμένο νερό.
- Κεφαλοτύρι σκληρό και πικάντικο τριμμένο.
- Καθαρίζουμε πλένουμε καλά και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες . Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπόλ με παγωμένο νερό για μισή ώρα. Τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
- Ανακατεύουμε τις πατάτες με μια σκελίδα σκόρδο την οποία στη συνέχεια πετάμε.
- Σε βαθύ και βαρύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο, να κάψει καλά , αλλά όχι να καπνίσει. Αν έχουμε σκεύος από αλουμίνιο είναι ιδανικό για τηγάνισμα.
- Ρίχνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε έτσι ώστε να καλυφτούν όλες με το λάδι. Δεν στριμώχνουμε πολλές μαζί γιατί δεν θα γίνουν τραγανές.
- Τις γυρίζουμε προσεχτικά με ξύλινο καλύτερα πιρούνι χωρίς να τις τρυπάμε.
- Όταν μαλακώσουν και γίνουν χρυσόξανθες τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Τις πασπαλίζουμε με άνθος αλατιού η κοινό αλάτι και τριμμένο κεφαλοτύρι.
Δεν κάνουν όλες οι ποικιλίες πατάτας για τηγάνι.
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος κάποιες μαυρίζουν και μαλακώνουν πολύ. Αυτό σημαίνει πως οι πατάτες είναι ακατάλληλες.
Λέμε στον μανάβη μας να μας δώσει πατάτες για τηγάνι .
Αν έχουμε φυσικό αέριο θα τηγανίσουμε με αυτό. Η σταθερή θερμοκρασία του γκαζιού θα μας δώσει το τέλειο αποτέλεσμα.