Σπανακοτυρόπιτα με φύλλα
Για την ζύμη:
- 700 γραμμάρια περίπου αλεύρι ΜΑΝΝΑ κίτρινο πακέτο.
- Λίγο νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων.
- 1 μεγάλο νεροπότηρο ζεστό νερό.
- Λίγο αλάτι ,
- 1 κουταλιά ξύδι ,
- 3 κουταλιές λάδι.
Για την γέμιση:
- 1 κιλό σπανάκια καθαρισμένα,
- πλυμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.
- 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο,
- λίγο μαυροπίπερο,
- 1/2 φλιτζάνι λάδι.
- 400 γραμμάρια φέτα τριμμένη,
- 2 αυγά,
- άνηθο ψιλοκομμένο.
- Φυτίνη.
- Άλλο μισό φλιτζάνι λάδι για το άλειμμα των φύλλων.
Για επάλειψη: 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με ελάχιστο νερό ,λίγο σουσάμι.
- Ανοίγουμε λακκούβα το αλεύρι ,ρίχνουμε το νερό το λάδι το αλάτι και το ξύδι. Ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι ,γιατί μπορεί να μην χρειαστεί όλο. Κάνουμε μια μαλακιά ζύμη όχι σφιχτή και την πλάθουμε 10 λεπτά να <στρώσει>, Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 μπάλες και την κάθε μια σε άλλα 5 μικρά μπαλάκια. Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια και τα αλοίφουμε με λιωμένη φιτίνη. Βάζουμε το ένα επάνω στο άλλο και το πέμπτο καπάκι. Τα πατάμε λιγάκι. Κάνουμε με τον ίδιο τρόπο και τις άλλες μπάλες ζύμης σε ομάδες που τις ενώνουμε μαυτόν τον τρόπο. Βάζουμε σε δίσκο τα μικρά αυτά φυλλαράκια με χαρτί κουζίνας ανάμεσα ,και όλα μαζί σε σακούλα ναύλον καλά κλεισμένη, και τα βάζουμε στο ψυγείο. Όσο πιο πολύ κάτσουν τόσο καλλίτερα θα γίνουν τα φύλλα μας.
- Βάζουμε το μισό φλιτζάνι λάδι να κάψει ,ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε. Στην συνέχεια βάζουμε και το σπανάκι ,το γυρίζουμε και αυτό αρκετές φορές και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε σαυτό τον άνηθο ,το τυρί τριμμένο ,με 2 αυγά και λίγο μαυροπίπερο. Ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί της κουζίνας,
- Ανοίγουμε σε φύλλα με αλεύρι και νισεστέ ανακατεμένα, τα φυλλαράκια μας. Στρώνουμε το πρώτο ,το αλείφουμε με λάδι και φιτίνη μαζί ,στρώνουμε το δεύτερο, αλείφουμε επίσης. Συνεχίζουμε έτσι ,και στο 3ο και στο 5ο φύλλο μοιράζουμε την γέμιση. Την στρώνουμε καλά να πάει παντού το ίδιο. Βάζουμε και τα άλλα 2 φύλλα μας από πάνω.
- Αλοίφουμε με τον χτυπημένο κρόκο ,χαράζουμε την πίτα ,πασπαλίζουμε με σουσάμι και ρίχνουμε από μια κουταλιά νερό στις 4 γωνίες. Γυρίζουμε να πάει παντού το νεράκι και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα περίπου 50 λεπτά .Είναι έτοιμη όταν ροδίσει και μετακινείται όλη μαζί στο ταψί!.