Σπανακοτυρόπιτα η κλασική
Για τη ζύμη
- 750 γρ. αλεύρι κίτρινο (για παραδοσιακές πίτες)
- 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι
- 1 1/2 ποτήρι κρασιού νερό χλιαρό
- 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
- ελαιόλαδο και αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
- 10 κρεμμυδάκια φρέσκα με τα φύλλα τους
- 1 ματσάκι άνηθο
- 2 αυγά
- 600 γρ. φέτα
- 100 γρ. κεφαλοτύρι
- φρυγανιά λίγη
- αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
- Προσθέτουμε το ξίδι , αλάτι , ελαιόλαδο , ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο- λίγο το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε το λιγότερο 30'.
- Φτιάχνουμε την γέμιση.
- Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια.
- Τα βάζουμε σε σουρωτήρι ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και τα ζυμώνουμε να κατέβουν τα υγρά.
- Τα στύβουμε καλά και με τα χέρια να στραγγίξουν εντελώς και τα βάζουμε σε μπολ.
- Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
- Ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και τα τυριά τριμμένα.
- Προσθέτουμε πιπέρι , φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μέρη το ένα να είναι όσο τα δύο μαζί.
- Τα ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο σε ίδιο μέγεθος.(έτσι το ένα θα βγει πιο παχύ από τα άλλα δύο που θα έχουν το ίδιο πάχος)
- Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί 25x30 εκ. περίπου , πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά και απλώνουμε το χοντρό φύλλο.
- Βάζουμε την γέμιση και την απλώνουμε καλά.
- Καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα που τα έχουμε λαδώσει ελαφρά , τυλίγουμε τις άκρες να κλείσει καλά.
- Λαδώνουμε από πάνω και ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 1/2 περίπου ώρα.











