Ραβανί
- 1&1/3 κούπας σιμιγδάλι ψιλό.
- 1&1/3 κούπας αλεύρι που φουσκώνει.
- 8 αυγά.
- 1&1/3 κούπας ζάχαρη.
- 1&1/2 κουταλάκι γλυκού μπέκιν-πάουντερ.
- Λίγο αλάτι.
- 4 κουταλιές γάλα .
- 3 βανίλιες.
Σιρόπι.
- 3 κούπες ζάχαρη.
- 2&1/2 κούπες νερό.
- 6 κουταλιές σούπας βούτυρο τύπου Κερκύρας.
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού.
- Ξύσμα πορτοκαλιού η λεμονιού.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι ,το ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι , προσθέτουμε το μπέκιν, και τις βανίλιες.
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη περίπου 15 λεπτά να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ενώ χτυπιούνται τα αυγά ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το γάλα. Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το στερεό μείγμα στα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε απαλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα που πρέπει να είναι απαλό και αφράτο, σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 30 Νο και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180 με αντιστάσεις.
- Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη 5 λεπτά και προσθέτουμε το βούτυρο και το χυμό λεμονιού με το ξύσμα. Σιροπιάζουμε το γλυκό όταν γίνει χλιαρό, με ζεστό το σιρόπι.
- Ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά ,περιμένουμε να απορροφήσει και συνεχίζουμε, μέχρι να το απορροφήσει όλο. Το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε αφού έχουν περάσει 5 ώρες τουλάχιστον.
Η συνταγή είναι της Βέφας Αλεξιάδου.